Steed and Mrs. Peel

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Marvels superhjälteserie "Avengers".


"Steed and Mrs. Peel", bild av Yasmin Liang. © Boom Studios

"Steed and Mrs. Peel" en serie om två hemliga agenter från brittiska MI6.

Publicering

"Steed and Mrs. Peel" är i USA känd som en trenummers miniserie utgiven av amerikanska Eclipse 1990-92, skriven av skotten Grant Morrison och tecknad av engelsmannen Ian Gibson.

"Steed and Mrs. Peel" var dock ursprungligen utgiven i Storbritannien av Hurricane Comics som var ägt av det brittiska TV-bolaget IPC (som producerade TV-serien) och Fleetway Publications. Hurricane gav ut tre lösnummer samt tre annuals 1969-70.

"Steed & Mrs. Peel" utges på nytt av amerikanska Boom Studios under 2013. Det är i huvudsak samma serier av brittiskt ursprung som Eclipse publicerade, med text av Mark Waid och bild av Ian Gibson. Åtta nummer (med olika varianter på omslag) har getts ut, 28 sid. per nr. Ges också ut i trade-pocket-format om 128 sidor i 2 volymer.

Bakgrund

Serien var baserad på den brittiska TV-serien "The Avengers" som ursprungligen visades 1961–69 i brittisk television. "The Avengers" handlar om en grupp brittiska regeringsagenter i England. Berättelserna men är fullspäckade med fantasy- och science fiction-inspirerade, bisarra och ibland närmast psykedeliska element.

Huvudfigur i TV-serien var från början läkaren David Keel, men redan under den första säsongen togs huvudrollen över av Keels sidekick, den korrekte och plommonstopsprydde agenten John Steed (spelad av Patrick Macnee). I nästan hela återstoden av serien hade Steed huvudrollen, vanligtvis med en kvinnlig assistent vid sin sida. Den mest framstående och den utan tvivel populäraste av dessa assistenter var den svalt sexiga Mrs. Emma Peel, spelad av Diana Rigg under åren 1965–67. Det är Steed och Mrs. Peel som i efterhand brukar anges som seriens stjärnor, vilket uppenbarligen var orsaken till att serietidningen namngavs efter dessa två.

Under 1990-talet hade TV-serien nått en enorm kultstatus och en långfilm baserad på den hade premiär 1998. Eclipse såg förmodligen en potentiell mjölkkossa då de gav ut miniserien 1990. Trots två populära kreatörer, Grant Morrison (som många gånger angett att han är ett stort fan av TV-serien), och Ian Gibson, fick serien inte särskilt stor uppmärksamhet när den kom.

Handling

I serien återförenas John Steed med sin förra agentpartner Emma Peel efter det att hans nuvarande kollega Tara King försvunnit. De gamla parhästarna tar upp sökandet efter den saknade agenten.

Se även

Andra serieversioner av "The Avengers"