Stefan Printz-Påhlson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Stefan Printz-Påhlson är redaktör på Egmont Creative i Köpenhamn. Han är mest känd som skapare av Prinsessan Umpa, som han hittade på tillsammans med sin hustru Unn Printz-Påhlson. Serien handlar om en fruktansvärt stark flicka från stenåldern som kommer till Ankeborg, och om hennes öden och äventyr där.

De första historierna om Prinsessan Umpa tecknades av Vicar. Senare har andra Disneytecknare som Wanda Gattino och Paco Rodrigues också gett sig i kast med den urstarka grottflickan, och det har nu producerats ett 30-tal historier om henne.

Stefan Printz-Påhlson skapade också rymdvarelsen Tachyon Svisch ("Tachy") i början på 1990-talet. Tachys främsta mål är att bli erkänd som universums största skurk genom att stjäla universums största förmögenhet, nämligen den som Farbror Joakim förvarar i sitt stora pengavalv på Tomtebacken.

Tillsammans med Egmontredaktören Lars Bergström skapade Stefan Printz-Påhlson också en serie album, i vilka Kalle Anka och Knatte, Fnatte och Tjatte åker runt i tid och rum i en tidsmaskin som Oppfinnar-Jocke konstruerat. Några av tecknarna i denna albumserie var Vicar och Marco Rota.

Den senaste historien som Unn och Stefan Printz-Påhlson skrev hette "Back to Long Ago" (Historiekod: D 2005-001), och handlade om hur Prinsessan Umpa återvände till stenåldern för första gången. Den publicerades i Skandinavien och Tyskland i samband med Umpas 10-årsjubileum som Disneyfigur.

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 26 april 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Stefan Printz-Påhlson.