Superman (amerikansk serietidning)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Superman är en amerikansk serietidning innehållande Stålmannen-serier, utgiven av DC Comics. Tidningen startade 1939 eftersom figuren Superman blivit så populär i Action Comics att även en andra titel kunde bära sig. 1986 lanserade DC en nystart av "Stålmannen" och lät John Byrne göra om serien från grunden. Man startade då en ny tidning med titeln Superman som började från nummer 1. Samtidigt ville man inte göra sig av med den gamla Superman-tidningen och dess klassiska numrering, så den ursprungliga tidningen fick finnas kvar, dock under den nya titeln The Adventures of Superman i och med nummer 424 (oktober 1986).

Tjugo år senare, 2006, gjorde DC ytterligare nydaningar i sitt superhjälteuniversum. För att framhålla sin anrika historia lade man ner den nyare Superman-tidningen med nr 226 (april 2006) och lät The Adventures of Superman återta sin ursprungstitel Superman i och med nr 650 (maj 2006).

För att skilja de olika tidningarna åt, har den första Superman-tidningen för perioden fram till 1987 retroaktivt kommit att kallas "Superman Vol. 1" medan den tidning som 1987-2006 bar denna titel har kommit att kallas "Superman Vol. 2" för att skilja de två utgivningsnummerserierna från varandra.[1]

Källor

Se även

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!