Susanna och Bo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Susanna & Bo" av David Liljemark. © upphovsmannen.

"Susanna och Bo" är en humoristisk/vardagsrealistisk serie av David Liljemark som handlar om ett förhållandes evolution. Serien sprang ut ur skämtserien "Susanna Strykbräda" som publicerades i MegaPyton. De flesta episoderna med "Susanna och Bo" gick ursprungligen i Mega-Pyton innan de samlades i album från Optimal Press.

En episod av "Susanna och Bo" har även publicerats i dagsstrippform som gästserie i Dagens Nyheter, senare repriserad i Galago.

2012 kom den experimentella textromanen "Orkestern" ut som ytterligare en del av berättelsen.

2014 utgav Galago "Susanna & Bo - deluxe", där utöver serierna ett bonuskapitel med extramaterial ingår, i form av tidigare opublicerade skisser och nyskrivna kommentarer från David Liljemark.

Utgivning

Tidningspublicering

  • "Susanna Strykbräda" och "Susanna och Bo" i ett flertal nummer av MegaPyton
  • "Susanna och Bo: The Wife Beater's Bootleg", gästserie i Dagens Nyheter 20 januari–2 mars 1998, senare repriserad i Galago.

Samlingsalbum

Omslaget till romanen "Orkestern", 2012. © David Liljemark.
  • "Susanna & Bo" (Optimal Press 1999)
  • "Susanna & Bo" (kompletterad pocketutgåva, Optimal Press 2002)
  • "Susanna & Bo - deluxe" (utökad nyutgåva med extramaterial, Galago 2014)


"Orkestern"

"Orkestern" är Liljemarks debutroman som färdigställdes 1996–97, men som inte gavs ut förrän i början av 2012, dels i en olimiterad "print on demand"-utgåva, dels i en begränsad numrerad och signerad upplaga om 20 exemplar som vardera inkluderade två delar av en större fotmålad oljemålning från 1992. Romanen utgör en saknad pusselbit i "Susanna & Bo"-eposet och utspelar sig tidsmässigt efter "Susanna + Bo = falskt!"-sviten, men före avsnittet "Henry berättar". "Orkestern" är skriven i en fragmentarisk och uppbruten stil, delvis i brevform. Brevens adressat är i regel Bos vän Henry. Romanen kompletterades i denna första utgåva med de tidigare delvis saknade illustrationerna till respektive kapitel, samt ett utförligt efterord där Liljemark intervjuas ingående av seriefiguren Ritman Katz.

Externa länkarStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!