Tôrparkusiner

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
De två Tôrparkusinerna" Olov och Sigvard Copyright Peter Karlsson

.

"Tôrparkusiner" är en bondkomisk serie skapad 2003 av Peter Karlsson. Den bygger på en serie amatörproducerade kortfilmer som serietecknaren spelade in tillsammans med sina vänner 1997–2000. Alla karaktärerna är påhittade., men flera av figurernas utseenden är karikatyrer av tecknarens bekanta.

Tôrparkusinerna publiceras i NWT sporadiskt på fredagarna. Den har förekommit i Västerbygdens Nyheter, klubbtidningen Småbrukaren, en kort stund i Kvällsstunden och på P4VÄSTS hemsida, som en seriejulkalender. Den har, också, varit gästserie i Göteborgsposten 2012.

Handling

Som namnet antyder handlar "Tôrparkusiner" om två kusiner ute på den dalsländska landsbygden. Deras gård heter Granehult och ligger i Högsbyn, som ligger i Tisselskogs socken.

Persongalleri

Olov Larsson

Olov Larsson. Copyright Peter Karlsson

.

Olov är den ene av kusinerna. Han är storvuxen och bullrig. Man kan beskriva honom som en 100-kilos tonåring (trots sin medelålder) med stor levnadsglädje. Det finns inga existentiella funderingar i Olov Larssons huvud. Dagen tas som den kommer och den absoluta njutningen består av snus, god mat och dryck, i viss mån musik samt fruntimmer.

Olov är inflyttad från Åmål, men är född i Dals-Långed. Han har ett dåligt äktenskap bakom sig, som har gjort honom till inbiten ungkarl. Olov kan egentligen ingenting om jordbruk utan brukar smita undan sysslorna på gården och istället ta en liten tupplur på höskullen eller ta ett parti poker med vännerna. Han kreativitet ligger i många sidoprojekt, som oftast slutar i misslyckande. Oftast retar han gallfeber på sin kusin. Själv anser han sig vara en playboy och brukar flirta med två av bygdens kvinnor: Emma och Nina. Deras krav på romantik brukar dock sällan överensstämma med Olovs dito. Olov är för det mesta klädd i randig gubbkeps, rutig väst, stickad tröja och mörka byxor. Snusdosan (dåsa´) har han alltid med sig i västfickan.

Sigvard Josefsson

Sigvard Josefsson. Copyright Peter Karlsson

.

Sigvard är den andre kusinen. Han är mindre och lite mindre spontan än Olov. Han föddes i en sjömanshytt på Atlanten (påstår han) och hans far var tredjestyrman på en Atlantångare. Moderns existens är mycket mer fördold och själv har han haft teorier om att hon kan ha varit en fripassagerare på den nämnda båten. Sigvards skötebarn är gården Granehult, som han ärvde efter faderns bortgång. Han kan det mesta om lantbruk, men utöver detta så är han väldigt tafatt och vilsen. Då får Olov rycka in med sina erfarenheter och utsocknesrutiner.

Sigvard romantiserar gärna sin vardag. De långa arbetspassen, väldigt ofta utan hjälp, ger honom tillfälle till eftertanke och funderingar. Han är därför mycket klokare än Olov. Men han är betydligt mer asocial. Kvinnor förstår han sig inte på. "Maud på Killingevål" är förälskad i Sigvard, men vågar aldrig bekänna sina känslor för honom. Hon ger honom hela tiden små vinkar, men dessa uppfattas aldrig. Sigvard går oftast klädd i vinröd basker, ljusblå skjorta, mörk väst och mörkblå byxor.

Bäng´sfôrs-Kjälle

Bäng'sfôrs-Kjälle längst till höger. Copyright Peter Karlsson

.

Kjell Strand bor på gården Typpahe´n (ungefär Hönsheden på rikssvenska). Han är en kraftkarl och tvättäkta gentleman från tätorten Bengtsfors, som tidigt flyttade till Högsbyn och skaffade egen gård. Han är 197 centimeter lång och har 52 i skor. Hans efternamn är en liten blinkning till den duktige pianisten, kompositören och dirigenten Leif Strand, men något släktskap är nog knappast troligt. Kjälle har dubbelt så stor gård som Olov och Sigvard och arbetar snabbt och effektivt. Detta hindrar honom dock föga från att titta förbi hos sina grannar och dra osannolika men roliga skrönor. Kjälle känns igen på sin stora fårskinnsmössa (Lôe-myssa), luddiga väst och sin rutiga skjorta.

Övriga figurer

Copyright Peter Karlsson

Vid sidan om de två (eller tre) huvudkaraktärerna, så finns det även fler figurer i serien.

 • Skomakare Sören Kallander – en snål och argsint skomakare som är har ett ganska så maniskt intresse för alla sorters jakt.
 • Fru Kallander (förnamn okänt) – den besvikna skomakarhustrun som tycker maken är en tråkmåns.
 • Holger "Gräppla-Svenssôn" – ett impulsiv och lättretligt byoriginal; ständigt i luven på Kallander.
 • Monika Svensson – Holgers fru, som mest suckar åt sin mans påhitt. Hon brukar ofta lura honom utan att denne märker något.
 • Emma Boberger – en mullig flicka som hela tiden skall försöka gå ner i vikt. Hon är ibland på "träff" med Olov.
 • Handlare Klaveberg – han äger Nilsbyns lanthandel och Olov brukar ibland springa ärenden och göra småjobb åt honom.
  Copyright Peter Karlsson
  .
 • Maud Årvald – en hemvävd kvinna i 30-årsåldern som försöker förföra Sigvard. Hennes rara sätt hämmar dock försöken.
 • Frida och Jonas Åkesson – bor i byn Björke. Jonas är liten och påstås vara sjuklig, så hans fru Frida daltar med honom.
 • Gubben Gran (förnamn okänt) – socknens åldring är en bra bit över 90 år, men linkar runt med sin käpp och kommenterar vardagen.
 • Baja-Maja (verkligt namn: Eva-Maj Kåre) – barnbarn till gubben Gran, ett kvinnligt original som köper och säljer gödsel.
 • Nina Flaurin – en storvuxen kvinna med sneda 50-talsglasögonbågar som liksom Emma brukar följa med Olov på träff.
 • Leopold "Lôren" – traktens fyllebult.
 • "Päsa-Lisbeth" – sköter om det kafé som tillhör hennes far.
Copyright Peter Karlsson

Språket

Det dalsländska språket spelar en stor roll i "Tôrparkusiner". De flesta pratar en grov dialekt som kan vara svårförståelig till en början. Tecknaren har dock alltid försökt att placera orden i en mening, så det svåraste dialektordet kan gissas utifrån resten utav meningens ord. Det förekommer också vissa kraftuttryck som i regel ersätter de mer riksomfattade svordomarna. Inspirationen kommer från förra sekelskiftets skämtteckningar av Knut Stangenberg, Hilding Nyman och Albert Engström – där texten skrevs på västgötska, småländska och skånska – samt Rit-Olas serie "Biffen och Bananen" där figurerna pratade en karaktäristisk Stockholmsslang.

Exempel på språket:

 • "Ijiande mejen!" (Sigvard)
 • "Dä' ska va' tusan te käärh å va' bätter än ingen!" (Olov)

Miljöerna

Tisselskog finns på riktigt och ligger i Bengtsfors kommun i Dalsland. Många av byarna i "Tôrparkusiner" bär samma namn som i verkligheten, men någon geografisk korrekt avbildning är det inte frågan om. Kusinernas Tisselskog är mest en fiktiv skapelse med vissa detaljer hämtade från verklighetens socken med samma namn.