Tankōbon

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Tankōbon (単行本), japanskt publiceringsformat. En tankōbon publiceras oftast i pocketformat, och är en samling av en serie som tidigare gått i tjocka "telefonkataloger" av antologityp som Shonen Jump och Nakayoshi. Formatet kan variera, men är oftast 12,8 × 18,2 cm (B6) eller 14,8 × 21,0 cm (A5). Runt omslaget återfinns oftast ett mindre, några cm högt skyddsomslag med information om innehållet eller reklam, som kallas "obi", efter det breda skärp som bärs runt klädesplagget kimono.

Format

Aizōban

Aizōban (愛蔵版) är en form av specialutgåva, som är särskilt exklusiv och ofta utgiven i en begränsad upplaga.

Kanzenban

Kanzenban (完全版) är en form av specialutgåva, där fokus ligger på att serien skall vara komplett.

Bunkoban

Bunkoban (文庫版) är i pocketboksformat, så att de skall vara lätta att ta med sig.

Wide-ban

Wide-ban eller Waidoban, (ワイド版 waidoban) – av engelskans wide (vid, stor) – är tryckta i större format än normalt, vanligen A5.

Shinsōban

Shinsōban (新装版) är en nyutgåva av en tidigare utgiven serie, där nyutgåvan innehåller fler färgbilder och en del extramaterial.

Närliggande begrepp

I USA har '"mangaformat" (manga style format, manga format), kommit att beteckna de serietidningar och album som likt många importerade japanska serier ges ut i pocketformat (till skillnad från det i USA klassiska TPB-formatet, som är lika stort som en klassisk serietidning, fast tjockare). Uttrycket kan tyckas felanvänt, men är idag ganska etablerat.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!