The Two Faces of Janus

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"The Two Faces of Janus" var en brittisk äventyrsserie om en man med deformerat utseende och övermänskliga krafter. Serien debuterade i serietidningen Pow! and Wham! nr 53 (januari 1968).

Handling

Serien handlar om Cliff Adams, en ansvarslös playboy, idrottsman, äventyrare m.m. som lockas ut på en farlig expedition i Brasilien av en mystisk främling. Väl framme i djungeln försöker främlingen döda Cliff, som dock räddas av medlemmarna i en lokal infödingsstam, Jubus. Stammens vise man säger till Cliff att det finns gott i honom, men att han är självisk och måste lära sig ödmjukhet. Medicinmannen använder en magisk formel och förvandlar Cliff till en vanskapt figur med ett monstruöst ansikte och grönt skinn, dock med övermänsklig styrka. Cliff skickas sedan tillbaka till England för att "bli en kraft för det goda".

Väl hemma får Cliff uppleva hur människor ständigt blir livrädda för honom. Cliff går då till en gammal vän som är en vetenskapsman, denne får tillverka en mask åt honom, vilken efterliknar hans gamla utseende. Problemet är att masken bara håller i ett par timmar innan den faller sönder.

Cliff antar den nya identiteten Janus. Med sitt vanskapta utseende och sin nyvunna styrka infiltrerar han den undre världen samtidigt som han som Cliff Adams tar ett jobb som reporter på dagstidningen The Daily Banner och bekämpar brott både inifrån och utifrån den undre världen. Bland ärkefienderna finns den ondskefulle Count Mephisto.

Externa länkarStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!