Theakstonization

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Begreppet Theakstonization (alternativt Theakstonizing) myntades av DC Comics' forne chefredaktör Dick Giordano för att beskriva metoden att bleka bort färgen från gamla seriesidor för nytryck i svartvitt eller med ny färgläggning. Metoden har fått namn efter illustratören Greg Theakston, som har restaurerat över 10 000 seriesidor på detta sätt.

Metoden användes främst i de fall där originalen inte längre fanns kvar och man istället fick utgå från gamla serietidningar från 1930-och 40-talen. Sidorna blektes tills färgen försvann och bara de de svarta strecken och ytorna fanns kvar. Dessa tuschades sedan varsamt om. Nackdelen med denna metod var att originaltidningen i princip förstördes i samband med processen. Metoden användes främst innan skannertekniken gjorde sitt intåg och förenklade processen.

Den nya tekniken till trots händer det att liknande manuella metoder tillämpas i modern tid av förlag som Marvel Comics, som rekonstruerar seriesidor med hjälp av gamla serietidningssidor, ljusbord och anonyma tuschare för prestigeutgåvor som Marvel Masterworks. Detta trots att originalsidor från 60-talet är betydligt lättare att jaga rätt på än exempelvis Golden Age-original.

Källor