Tidö leksaks- & seriemuseum

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Tidö leksaks- & seriemuseum var ett svenskt museum beläget på Tidö slott i Västerås. Leksaksmuseet startade 1974, medan seriesamlingen tillkom 2010. Museet stängde 2017 och samlingen flyttade till nuvarande Stockholm Toy Museum som invigdes samma år.

Förhistorik

Tidö Leksaksmuseum skapades av Carl-David von Schinkel och invigdes 1974 av Carl XVI Gustaf. Tanken med museet är att bevara leksaker över generationer. Samlingarna utgör Sveriges och norra Europas största leksaksmuseum.

Historik

2010 offentliggjordes en omfattande seriesamling i museet, som då blev Leksaks- & seriemuseet. Det invigdes den 21 maj 2010 av Sture Hegerfors, Lasse Åberg och Peter Pluntky, med ett hundratal inbjudna gäster,[1] och öppnades för allmänheten dagen därpå. I samlingarna finns både publikationer, original, merchandise och specialbyggda attraktioner (bl.a. en skuptur av Kronblom i sin kökssoffa).

Museets första tillfälliga serieutställning var en Bovil-utställning med vernissage den 3 juli 2010.[2] Den andra separatutställningen ägnas åt serietecknaren Gösta Gummesson (hösten 2010).

Mer om Tidö leksaks- & seriemuseum

Externa länkar

Fotnoter

  1. Jonas Persson, "Tidö Leksaks och seriemuseum", 91:an-forumet 2010-05-22: "I går var det smyginvigning [...]. Ett hundratal gäster var inbjudna till en invigning av det nya museumet [...] Flera prominenta gäster fanns på plats. Förutom jag själv;) så invigdes anläggningen av Sture Hegerfors, Lasse Åberg och Peter Pluntky[...]. Bland gästerna fanns även Gösta Gummesson, Gunnar Persson, Alf Thorsjö och Jonas Darnell."
  2. "Bilder : utställningar m.m.", bovil.se (länkad 2010-10-02)
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!