Tre små grisar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Tre små grisar är brittisk folksaga, som bland annat gett upphov till en stor mängd Disneyserier, dels med sagans Stora Stygga Vargen i huvudrollen, och dels med vargens son, Lilla Vargen, en Disneyfigur skapad för seriemediet.

Sagan

Sagan handlar om tre grisar som bygger var sitt hus. De två första bygger av lättja sina hus av halm respektive trä. Den Stora Stygga Vargen river med lätthet ned deras hus, och för att inte bli uppätna, tar grisarna skydd i det hus av sten, som den tredje - kloka - grisen varsamt byggt. I ett försök att ändå komma åt grisarna klättrar vargen ned genom skorstenen, och möter på så vis döden; han skållas i en stor gryta kokande vatten som den tredje grisen placerat i eldstaden.

Sagan tecknades först ned av James Halliwell-Phillipps på 1880-talet, och fick bredare spridning genom Joseph Jacobs' "English Fairy Tales" från 1890.

Disneyversionen

Tre små grisar av Floyd Gottfredson efter manus av Frank Reilly från dagsstripp 1963 Historiekod: YC 63-11-25 © Disney

Filmerna

Huvudartikel: Stora Stygga Vargen

1933 släpptes en animerad film baserad på - och med samma namn som - den brittiska sagan, som en del av Walt Disneys filmserie "Silly Symphonies". Filmen, inklusive sången "Who's Afraid of the Big Bad Wolf", blev en enorm framgång för Disneystudion, och kom att få tre uppföljare (i Disneyversionen överlever med andra ord vargen sitt ursprungliga möte med grisarna).

Som seriefigurer

Huvudartikel: Lilla Vargen

Grisarna förekom i dagspressversionen av "Silly Symphonies" under 1930-talet. 1945 kom dock deras egentliga genombrott som seriefigurer, i och med serietidningsserien "Lilla Vargen", vars titelperson inte bara är Stora Stygga Vargens son, utan även grisarnas bästa vän.

1949 släpptes det enda numret av antologitidningen Four Color som hade "Tre små grisar" som huvudserie, och 1956-1962 publicerades ytterligare avsnitt som biserie i serietidningen Chip'n'Dale. I dessa serier är Lilla Vargens roll nedtonad.

Under 1960-talet utkom två nummer (1964 respektive 1968) av serietidningen Three Little Pigs. Dessa innehöll dock enbart repriser.

Efter detta har grisarna fortsatt att figurera huvudsakligen som bifigurer i vargserierna.

Namn och personligheter

Ursprungligen kallades grisarna "Den första lilla grisen", "Den andra lilla grisen" och "Den tredje lilla grisen" efter folksagan, men så småningom så fick de mer officiella namn: Bror Duktig (Practical Pig), som är den äldste och ansvarstagande brodern, och de yngre och mer sorglösa Bror Lustig och Bror Hurtig (Fifer Pig & Fiddler Pig). Bror Duktig är den som fått en mest utpräglad personlighet i serierna, och vem som är vem av de yngre grisarna har varierat i svensk översättning, men de engelska originalnamnen refererar till de instrument de spelar (flöjt respektive fiol).

I äldre svenska översättningar lystrade Bror Duktig till alternativa epitet som Den praktiske grisen, Den tredje lilla grisen, Lilla duktiga gris, eller Praktiske gris.

Andra serieversioner