Turkronan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Farbror Joakim med turkronan av Franco Valussi efter manus av Bruno Sarda ur "De förhäxade flugorna" (orig. "Zio Paperone e le mosche stregate") från "Kalle Ankas Pocket Special" nr 2/2003. Historiekod: I TL 1728-C. © Disney

Turkronan, Gamla Nummer 1, den första kronan som Joakim von Anka någonsin tjänade, och som påstås bringa honom tur. Turkronan uppfanns av Carl Barks, men hur Joakim fick den avslöjas i Don Rosas äventyr "Farbror Joakims liv".

Magica de Hex är ständigt på jakt efter turkronan då hon tror att den innehåller magisk kraft som kan göra henne rik, detta eftersom Joakims pengafixerade fingrar har rört detta mynt mer än något annat.

På engelska en "lucky dime", alltså en amerikansk 10-centare. Då det även angetts att Joakim är uppväxt i Skottland, löste Don Rosa problemet med att Joakim fick sin "dime" efter att ha putsat skorna på en amerikansk turist, snabbt insåg att den var ogiltig och därefter bestämde sig för att bli en medveten affärsman som inte lät sig blåsas så lätt.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!