Two-Face

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Two-Face/Dubbelansiktet från en sida tecknad av Dick Sprang (signaturen till trots). © DC Comics.

Two-Face är en amerikansk seriefigur i DC:s superhjälteuniversum och fiende till Batman. Har vanligtvis kallats Dubbelansiktet i Sverige.

Bakgrund

Two-Face var från början åklagaren Harvey Dent, en av de bästa och mest briljanta åklagare som Gotham någonsin haft. En dag kastar dock en hämnande gangster syra i ansiktet på Dent, och de psykologiska traumat tillsammans med skadorna i ansiktet får honom att bli Two-Face i stället. Two-Face bär omkring på ett falskt silver-dollar-mynt. med "gubbe" på båda sidor. Ena sidan är dock skadad, så precis som Two-face har myntet en felfri och en skadad sida. Han singlar alltid myntet under nyckelhändelser för att ta beslut och sätter alltid upp sig själv inför beslut med två val just för att kunna singla slanten.

Two-Face i andra medier

På film har Harvey Dent/Two-Face gestaltats av Billy Dee Williams ("Batman", 1989), Tommy Lee Jones ("Batman Forever", 1995) och Aaron Eckhart ("The Dark Knight", 2008). Two-Face dök också up i de tecknade serierna Batman: The Animated Series och Batman: The Brave and the Bold

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!