Ulla van Rooy

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Ulla Wadnert)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Ulla van Rooy
Ulla van Rooy
Ulla van Rooy.
Bilden återges med tillstånd av van Rooys dotter Madeleine Edström.
Född:∗ 1923-06-10
Födelseplats:Göteborg
Död:† 2007-10-12 (84 år)
Död, ort:Stockholm
Född som:Ulla Nordengrim, senare Ulla Wadnert

Land:Sverige Sverige
 Storbritannien Storbritannien
 Nederländerna Nederländerna
 Indonesien Indonesien
Språk:Svenska Svenska

Serier i urval
"Gustav Vasas ungdom och äventyr i Dalarna"
"Gustav Vasas ungdom och äventyr i Dalarna", omslag av Ulla van Rooy. © C.-G. Carlén

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Ulla van Rooy (även Ulla Nordengrim och Ulla Wadnert) var en svensk konstnär och illustratör som tecknat serien "Gustav Vasas ungdom och äventyr i Dalarna" från 1960.

Biografi

Ulla van Rooy föddes i Göteborg 10 juni 1923, då under namnet Nordengrim.

Redan tidigt visade hon ett stort intresse för att rita och måla och vid sexton års ålder övertalade hon sina föräldrar att få flytta till Stockholm för att gå på konstskola. Det lät sig göras eftersom hon hade en moster i Stockholm som hon kunde bo hos och hon fick sin utbildning på Edgar Berggrens målarskola. Hennes dröm var att bli modetecknare.

1941 fick Ulla arbete på Deko-Reklam. Hon fortsatte på fritiden med modeteckning och vann en tävling, "Idealgarderoben", i Damernas värld. Hon gjorde också en del modeteckningar för tidningen. Redan 1943 tecknade hon scenkläder till sångerskan Rita Serrano, senare även till flera skådespelerskor, bl.a. Sonja Wigert.

1945 gifte sig Ulla med Eric van Rooy och slutade då teckna yrkesmässigt. De bodde först i England och Nederländerna, sedan en period i Sverige där Ulla födde en dotter. 1953 flyttade familjen till Indonesien. Ulla fortsatte med konsten på fritiden och tog också små uppdrag för tidskrifter. 1958 kom familjen tillbaka till Sverige och Stockholm.

Serieskapande

Efter skilsmässa 1959 började Ulla som frilansillustratör och det var då hon fick uppdraget att göra teckningarna till Gustav Vasas äventyr. Kapten C-G Carlén skrev manuskriptet och hade tänkt ge ut en serie om Sveriges historia. Ulla ritade samtliga bilder till de två första seriealbumen "Gustav Vasas ungdom och äventyr i Dalarna" och "Upproren mot Gustav Vasa". Hon var ensam tecknare och noga med att få miljöer och kläder så autentiska som möjligt – mycket tid ägnades åt efterforskningar på bland annat Kungliga biblioteket.

Tyvärr gick försäljningen av den första publikationen inte så bra så den andra blev aldrig utgiven. 1965 köptes alla originalteckningar och originalmanuskripten samt rättigheterna av Marja Hedberg-Braathen, Ullas moster som hon först bott hos när hon kom till Stockholm.

Senare liv

Ulla gifte sedermera om sig och hette därefter Ulla Wadnert. Hon slutade åter teckna yrkesmässigt och började så småningom läsa bl.a. historia, konsthistoria och religionshistoria vid Stockholms Universitet. Efter fil.kand.-examen började hon undervisa och ledde bl.a. kurser i Stockholms historia vid Studieförbundet Vuxenskolan. För dem hade hon också vandringar i Gamla Stan. Hon gjorde illustrationer till Studiefrämjandets katalog och till de studieplaner hon tog fram för sina kurser.

Ulla Wadnert gick bort den 12 oktober 2007.

Källor

  • E-postkorrespondens mellan Seriewikin och Ullas dotter Madeleine Edström, juli 2011.