Villiams Värld

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Villiams Värld" är det svenska namnet på en dansk serie av Freddy Milton som kommit ut i två versioner, dels en svit korta berättelser som på originalspråket heter "Villiams Verden", dels en politiskt inriktad serie där originaltiteln är "Dekalog over Janteloven". Båda versionerna har figuren Villiam som huvudkaraktär.

Villiam är från början inte skapad av Milton, utan av hans holländske kollega Daan Jippes, och dök ursprungligen upp som en engångsfigur i Jippes novellserie "Intercity Incident" (publicerad på svenska i Serie Special 2 och återpublicerad i Bild & Bubbla nr 2/1981). Milton blev förtjust i figuren och började därefter (med Jippes tillstånd) använda honom i en svit korta vardagsrealistiska humorserier under titeln "Villiams Verden" i början av 1980-talet. Därefter lämnade Milton figuren under några år, men återvände till honom 1990 i rollspelsserien "Video eller Virkelighed".

1992 började Milton publicera "Dekalog over Janteloven" med Villiam i huvudrollen. Serien är något av en blandning av politisk science fiction och historisk vardagsrealism. Historien utspelar sig strax före millennieskiftet i en parallell värld, på vissa sätt förvillande lik vår egen, men där Europeiska Unionen har fått betydligt större makt och där Danmark (och Sverige) nu inte är självständiga stater utan en del av "Region Nordland". I en hård tid av arbetslöshet, etniska motsättningar och tekniskt framåtskridande skildrar Milton ett samhälle som bara ligger ett stenkast ifrån vårt eget – han visar vad som skulle kunna hända om dagens utveckling drevs till sin spets.

"Dekalog over Janteloven" består av tio album på danska, plus ett extra album.

På svenska har två tjocka samlingsutgåvor getts ut av Seriefrämjandet under titeln "Villiams Värld – Dekalog över Jantelagen".

Se även

Externa länkar