Vocaloid

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Hatsune Miku, den första vocaloiden från Crypton Future Media. Hon blev snabbt en populär virtuell idol samt mangafigur. Bild av Kei ur "Hatsune Mix". © Kei/Crypton Future Media.

Vocaloid, japanska seriefigurer skapade från de maskotar olika företag har lanserat för sina röstbanker, vilka kan användas för att skapa syntetiskt tal och framför allt sång. En vocaloid™ brukar definieras som en mänsklig persona klassad som musikinstrument eller synthesizer.

Bakgrund

Meiko var den första japanska vocaloiden. Hon skapades av Yamaha Corporation 2004 och distribuerades av Crypton Future Media. Ursprunget var från ett utvecklingsprojekt vid namn "Daisy Project" som startade 2002 och resulterade i fyra artificiella vokalister, varav Meiko blev resultatet som lanserades kommersiellt. Man kom också på att försäljningen blev bättre med en mänsklig maskot på förpackningen.

Crypton tog så småningom allt mer ansvar för vocaloiderna, och den första vocaloid som de både utvecklade och distribuerade var Hatsune Miku, år 2007, som blev våldsamt populär och gav upphov till både manga, spel, anime och konserter, samt åtföljdes av vad som tycktes vara en aldrig sinande ström av nya vocaloider, både originella och derivatfigurer. Även andra företag började att utveckla liknade produkter, som populärt även de kallas vocaloider, men i strikt mening inte ingår i konceptet.

Vocaloid-projektet är nu avslutat, och inga röstbanker kommer att uppdateras från Yamahas sida. Crypton fortsätter med sitt eget Piapro, och förmodligen kommer helt andra figurer att ta över i marknadsföringen.

Kvar efter projektet finns vocaloiderna i andra media, såsom seriefigurer, i romaner, film och på cd. I serievärlden har de gjort ett stort avtryck, där den totalt produktionen är mycket omfattande och än i dag växande.

Lista över mangafigurer

Nedan följer en tabell över några (det finns idag minst 200 vocaloid-besläktade seriefigurer) av de mest kända vocaloiderna samt deras närmaste släktingar på Utau och 1st Place som återfinns i mangaform. De som listas finns alla omnämnda i seriewikin, och de med länkar har egna artiklar. Listan ger figurens namn samt kod, vilken oftast återfinns på deras vänstra axel, då de inte bara har en artificiell röst, utan även ses som androider med serienummer. Därutöver anges också de företag som stått för design och distribution samt ursprungsår. Figurernas namn ges på traditionellt japanskt vis med familjenamn följt av förnamn. Då namnen närmast är att betrakta som varumärken, görs ingen omvändning efter västerländsk sed.

Namn Kod Företag År
Sakine Meiko 00 Yamaha Corporation + Crypton Future Media Inc. 2004
Shion Kaito CRV2 Yamaha Corporation + Crypton Future Media Inc. 2006
Hatsune Miku CV01 Crypton Future Media Inc. 2007
Kagamine Rin CV02 Crypton Future Media Inc. 2007
Kagamine Len CV02 Crypton Future Media Inc. 2007
Megurine Luka CV02 Crypton Future Media Inc. 2009
Yowane Haku DTM officiell derivat-figur 2007
Camui Gackpo VA-G01 Internet Co. Ltd. 2008
Hachune Miku 01 officiell derivat-figur 2007
Akita Neru DEN2 officiell derivat-figur 2008
Gumi VA-M01 Internet Co. Ltd. 2009
Cul VA3L-CL01 Internet Co. Ltd. 2011
Lily VA-L01 Internet Co. Ltd. 2010
Defoko (Utane Uta) UTAU UTAU 2008
Kasane Teto 0401 UTAU + Twindrill 2008
Momone Momo M-100 UTAU 2008
Yokune Ruko 65 UTAU 2008
Sukone Tei Q UTAU 2010
Kiyone Suzu UTAU
IA 1STV0 1st PLACE Co. Ltd. 2012
ONE 1st PLACE Co. Ltd. 2015
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!