Wayne Boring

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Wayne Boring
Född:∗ 1905-06-05
Födelseplats:Verdi, Minnesota, USA
Död:† 1987-02-20 (81 år)
Fullständigt namn:Wayne D. Boring

Land:USA USA
Språk:Engelska engelska

Serier i urval
Superman
s namnteckning
"Superman", söndagsserie från 1966. Bild av Wayne Boring. © DC Comics/National Periodical Publications Inc..

Wayne D. Boring (5 juni 1905–20 februari 1987), amerikansk serietecknare, född och uppväxt i Verdi, Minnesota där hans far var postmästare. Han studerade illustration vid flera konstskolor, och fann arbete inom reklambranschen. Under kriget, mellan 1942 och 1946, var han med marinkåren i Stilla Havet. Använde ibland pseudonymen Jack Harmon. Främst känd för sitt teckningsarbete på serietidningsversionen av "Stålmannen" under 1940-tal och 1950-tal. Spöktecknade även dagspressversionen av samma serie.

Boring kom in i seriebranschen genom att svara på en annons "cartoonist wanted" som Jerry Siegel satt ut. Detta var innan Jerry Siegel och Joe Shuster hade kommit på "Superman", men Boring fick snart hjälpa till med att tillsammans med Shuster teckna denna serie efter Siegels manus. Efter att Siegel 1940 lyckats sälja "Superman" till McClure Newspaper Syndicate flyttade Boring till Cleveland för att arbeta heltid med dags- och söndagsversionen av "Superman". Siegel skrev manus under de första 10 åren, varefter nya författare som Edmond Hamilton, Bill Finger och Otto Binder tog över.

Boring återvände till "Stålmannen" för ett par korta sejourer under 1960-talet, den sista 1967. Han lämnade sedan serievärlden och flyttade till Florida för att återgå till arbete inom reklambranschen. Gjorde några frilansuppdrag för DC Comics så sent som 1985, då han bl.a. tecknade några klassiska Stålmannen-skurkar i faktatidningen Who's Who.

Kuriosa

Wayne Boring får en referens i Daniel Clowes serie "David Boring", där huvudpersonen berättar att hans far var en berömd serietecknare, men "inte den där killen som tecknade 'Stålmannen'".Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!