Wendy

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Wendy är en tidning med hästserier utgiven av Egmont Publishing 2006-2017. Dessförinnan publicerades den av B. Wahlströms förlag.

Serier som publicerats i tidningen inkluderar bland annat titelserien "Wendy på Lindhöjden" och "Snobben & Skrutten".

Historik

Tidningen debuterade 1982, då under titeln Penny, och skapades som en svensk variant av den holländska serietidningen Penny. Den serie som skulle komma att bli tidningens huvudnummer, "Wendy på Lindhöjden", importeras dock från den tyska tidningen Wendy, vilken utkom med sitt första nummer 1986. Den tyska Wendy-tidningens seriematerial bestod huvudsakligen av serier producerade direkt för den tyska marknaden av det brittiska serieförlaget D.C. Thomson, och så var även fallet med "Wendy på Lindhöjden". "Wendy"-serien, som fick sitt namn efter den tyska tidningen, skapades 1991 och dök snart därefter upp också i svenska Penny, där den blev ett populärt inslag.

De holländska materialet ersattes successivt av de tysk-brittiska serierna, vilket så småningom även kom att påverka tidningstiteln. Under åren 1994-1997 växlade titeln på omslaget mellan Penny och Wendy, och fr.o.m. 1998 var titeln konstant Wendy.

2006 övertog Egmont utgivningen av Wendy och Wahlström återgick samma år till att publicera en svensk Penny-tidning, vilken 2008 övertogs av Schibsted Förlagen.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!