Willy på äventyr

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Skall ej förväxlas med andra liknande uppslagsord, se: Willy (gaffelsida)


Scen ur "Willy på äventyr" av Tage Andersen ur Allers nr 32/1959. © Upphovsmannen och Allers förlag

"Willy på äventyr" ("Rob the Rover" i original) var en brittisk äventyrsserie skapad 1920 av Walter Booth. På svenska även kallad Ronnie på äventyr.


Historik

Storbritannien Brittisk version

Den 15:e maj gjorde figuren Rob/Willy och hans trogna hund Jim sitt första framträdande i den engelska barntidningen Puck. Från början bestod serien av avslutade äventyr som publicerades varje vecka, men 1921 gick den över till att bli en följetongsserie. Serien fortsatte i Puck ända till den 11:e maj 1940 då pappersbristen under andra världskriget medförde att den lades ner. Två avsnitt publicerades därefter i barntidningen Sunbeam innan även den försvann.

Serien handlade om den föräldralöse pojken Rob/Willy som upphittats ensam på en flotte mitt på havet av den gamle fiskaren Daniel ("farbror Anders" på svenska). Eftersom pojken inte kom ihåg något av sitt ursprung blev hans liv nu en äventyrlig jakt efter sanningen, en jakt som ledde honom till spännande platser över hela världen.

Andra figurer dök upp under årens lopp och vissa av dem kom för att stanna, såsom medhjälparen Dick, vetenskapsmannen professor Seymour och dennes dotter Jane (Jonna på svenska).

Italien (1861–1946) Italiensk version

Under titeln "Lucio l'avanguardista" (ung. "Ungfascisten Lucio") publicerades serien 1932–1938 i tidningen Jumbo. Manuset ändrades något och Rob/Willy förvandlades till fascist. Teckningarna anpassades till de italienska förhållandena (vissa rutor tecknades om helt och i andra har man lagt till fascist-uniformen) av Enwer Bongrani.[1]

Danmark Skandinavisk version

Serien blev enormt populär i sitt hemland och spred sig sedermera till Skandinavien, bl.a. till Sverige där den publicerades i Allers Familje-Journal (se nedan)

Då serien lades ner i England 1940 fortsatte den i en skandinavisk version (huruvida den var "laglig" och gjord på licens eller inte är oklart). Den skandinaviska versionen skapades av dansken Harry Nielsen. 1956 togs den över av Aage Grauballe (manus) och Tage Andersen (bild) och dessa fortsatte med produktionen till 1977.

Ur vissa aspekter blev skandinaviska "Willy" en helt ny serie, som innehöll en hel del Blixt Gordon-inspirerade science fiction-inslag, till skillnad från det brittiska originalet som var en mer klassisk äventyrsserie.

Sverige Svensk publicering

Serien var ett ståeende inslag i veckotidningen Allers åren 1923–1975. Från början hette serien här "Bland Söderhavets pirater", men bytte namn, först till "Jorden runt i flygmaskin med farbror Anders och Willy‎" (vilket den kallades åtminstone så tidigt som 1925) och senare till "Willy på äventyr" 1928. Mot slutet publicerades den i bilagan Lill-Allers.

Serien publicerades även i Aller-ägda tidningen 25:an, där den kallades "Ronnie på äventyr", och har även publicerats under detta namn i album.

Mer om Willy

Fotnoter

  1. "Supplement til Hvidbog om en kulørt serie - Willy paa eventyr" av Jørgen Mehlskov. [1]