Winx Club

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Winx Club", nr 6 2006. Bild av Iginio Straffi. © Schibsted

Winx Club, italiensk mangainspirerad fantasyserie av Iginio Straffi.

Serien följer den unga tjejen Bloom som dras in i ett magiskt äventyr när hon upptäcker att hon har speciella krafter. I den magiska dimensionen Magix börjar hon på en feskola och bildar Winx club tillsammans med några andra feer. Klubben symboliserar att de alltid ska hålla ihop. Tillsammans slåss de med godhet för att stoppa ondskan. Bloom påbörjar också ett sökande efter sin bakgrund då hon var den enda feen kvar på jorden och föräldrarna avslöjar att hon är adopterad, räddad ur en mystisk brand.

Serien började ges ut år 2005 och avslutades år 2009. De två första åren var det endast 9 nummer om året men resterande år utökades antalet till 12. Serien har även filmatiserats i ett antal säsonger och har ännu inte avslutats. Åren innan 2010 gjordes det även en film som skulle visa slutet för de 6 tjejerna som varit Winx club. De slutar då på skolan för att bli sina världars beskyddare och hjälps åt för att hitta Blooms biologiska föräldrar. Filmen slutar med att Bloom hittar sina föräldrar och de blir det nya Ljusets sällskap, ett sällskap som stridit för att skydda universum från ondska för länge sedan bestående av bland annat Blooms biologiska föräldrar men som upplösts.

Publicering

Sverige Sverige

Publicerades i Sverige som serietidning 2005-09, inledningsvis av Schibsted men övertogs av Egmont från nr 4 2008. Till tidningen, som utgavs månatligen, följde en present i form av bland annat armband, skrivset, strandväska m.m.

Italien Italien

Utgavs i original på italienska av Struwwelpeter Editore.

Usa USA

Utges i USA av Viz sedan 2012 i 96-sidiga album.

Frankrike Frankrike

Utgavs i Frankrike med 20 album 2005-09 av Editions Carabas.

I andra medier

Även en tecknad tv-serie för italiensk tv i 182 avsnitt 2004-15 av Rainbow S.r.l.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!