Skillnad mellan versioner av "Lundagård & C:o"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (En seriebilaga till en sedan länge etablerad tidning är inget fanzin.)
 
(8 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serietidningar]]
[[Kategori:Serietidningar]]
[[Kategori:Svenska serietidningar]]
[[Kategori:Svenska serietidningar]]
'''Lundagård & C:o''' var en särskild seriebilaga till studenttidningen Lundagård, vilken utgavs våren 1996.
[[Bild:Lundagård & Co liten.jpg|thumb|200px|''[[Lundagård & C:o]]''. Omslag av [[Fredrik Tersmeden]]. © upphovsmannen.]]
'''''Lundagård & C:o''''' var en särskild seriebilaga till studenttidningen ''[[Lundagård]]'', vilken utgavs våren 1996.


Tidningen Lundagård (grundad 1920) är Sveriges äldsta ännu utkommande studenttidning och utsänds till i princip samtliga studenter vid Lunds universitet. Serier i olika former har oregelbundet figurerat i tidningen allt sedan 1939 då [[Holger Charpentier]] publicerade ett antal strippar av [[pantomimserie]]n ''[[Quatten]]''.
1996 beslöt ''Lundagårds'' dåvarande redaktör [[Yens Wahlgren]] (vilken hade ett förflutet som medlem av redaktionen för [[fanzin]]et ''[[JTC]]'') att samla så många lundensiskt anknutna yngre serietecknare som möjligt till en särskild seriebilaga, vilken kom att publiceras som ''Lundagård & C:o'' i dubbelnumret ''Lundagård'' 4–5 1996 (formellt utgjorde själva bilagan nr 5 medan den omgivande ordinarie tidningen var nr 4; bilagan såldes dock även separat i ett antal utvalda lokala butiker).


Utöver denna löpande seriepublicering beslöt Lundagårds dåvarande redaktör [[Yens Wahlgren]] 1996 att samla så många lundensiskt anknutna yngre serietecknare som möjligt till en särskild seriebilaga, vilken kom att publiceras som ''Lundagård & C:o'' i dubbelnumret Lundagård 4-5 1996 (formellt utgjorde själva bilagan nr 5 medan den omgivande ordinarie tidningen var nr 4).
Ett antal av serierna som ingick var tidigare publicerade, men merparten tecknades särskilt för bilagan. Många av de senare hade karaktären av [[parodiserier|parodier]] på kända serier "([[Kalle och Hobbe]]", "[[Asterix]]" med flera) eller seriegenrer.  


Ett antal av serierna som ingick var tidigare publicerade, men merparten tecknades särskilt för bilagan. Många av de senare hade karaktären av [[parodiserier|parodier]] på kända serier ([[Kalle och Hobbe]], [[Asterix]] med flera) eller seriegenrer.
Som helhet eftersträvades i bilagan en formgivning och stil som anknöt till 1970-talets svenska serietidningar, så var till exempel omslaget i glättat fyrfärgstryck medan inlagan var i svartvitt på luddig papperskvalitet. Omslaget (av [[Fredrik Tersmeden]]) var en [[pastisch]] på ''[[Kalle Anka & C:o]]'' medan den så kallade "Memberklubben" närmast parodierade [[Fantomenklubben]]. Serien "Ben Logan" var framställd som ett rent collage av bilder ur äldre äventyrsserier men med ny text.
 
Som helhet eftersträvades i bilagan en formgivning och stil som anknöt till 1970-talets svenska serietidningar, så var till exempel omslaget i glättat fyrfärgstryck medan inlagan var i svartvitt på luddig papperskvalitet. Omslaget (av [[Fredrik Tersmeden]]) var en [[pastisch]] på ''[[Kalle Anka & C:o]]'' medan den så kallade "Memberklubben" närmast parodierade [[Fantomenklubben]]. Serien ''Ben Logan'' var framställd som ett rent collage av bilder ur äldre äventyrsserier men med ny text.


===Recensioner===
===Recensioner===
''Lundagård & C:o'' lyckades med konststycket att bli recenserad två gånger i samma nummer av [[Bild & Bubbla]] (nr 3, 1996). På de ordinarie recensionssidorna anmälde [[Peter Wallström]] tidningen med bland annat orden "En av de roligaste tidningarna som oförhappandes kommit i min väg", medan [[fanzine]]recensenten [[Johannes Nilsson]] avfärdade det hela som "unken studentikos parodisörja".
''Lundagård & C:o'' lyckades med konststycket att bli recenserad två gånger i samma nummer av ''[[Bild & Bubbla]]'' (nr 3/1996). På de ordinarie recensionssidorna anmälde [[Peter Wallström]] tidningen med bland annat orden "En av de roligaste tidningarna som oförhappandes kommit i min väg", medan [[fanzin]]recensenten [[Johannes Nilsson]] avfärdade det hela som "unken studentikos parodisörja".


I ''Arbetet'' (24 maj 1996) anmälde serieskribenten [[Fredrik Strömberg]] ''Lundagård & C:o'' med omdömet att studenterna var "lyckligt lottade" som fick ta del av denna publikation och att de lokala temana i många av serierna gjorde dessa "extra njutbara".
I ''Arbetet'' (24 maj 1996) anmälde serieskribenten [[Fredrik Strömberg]] ''Lundagård & C:o'' med omdömet att studenterna var "lyckligt lottade" som fick ta del av denna publikation och att de lokala temana i många av serierna gjorde dessa "extra njutbara".


===Innehåll===
===Innehåll===
* ''Radio Malmehus'' av [[Martin Fredrikson]]
* "Radio Malmehus" av [[Martin Fredrikson]]
* ''Vad skulle du göra om du var tjej?'' av [[David Liljemark]]
* "Vad skulle du göra om du var tjej?" av [[David Liljemark]]
* ''Pinsam tystnad'' av [[David Wiberg]]
* "Pinsam tystnad" av [[David Wiberg]]
* ''Arne Planka'' av [[Fredrik Tersmeden]]
* "Arne Planka" av [[Fredrik Tersmeden]]
* ''Överliggaren'' av [[Patrik Wahlberg]] och [[Kris Åsard]]
* "Överliggaren" av [[Patrik Wahlberg]] och [[Kris Åsard]]
* ''[[Sure-Pär]]'' av [[Johannes Stjärne Nilsson]]
* "[[Sure-Pär]]" av [[Johannes Stjärne Nilsson]]
* ''PB'' av [[Daniel Ahlgren]]
* "PB" av [[Daniel Ahlgren]]
* ''Lycopersicon Esculentum'' av [[David Liljemark]]
* "Lycopersicon Esculentum" av [[David Liljemark]]
* ''Alkoholix'' av [[Per Ola Olsson]]
* "Alkoholix" av [[Per Ola Olsson]]
* ''Lundian Psycho'' av [[Fredrik Tersmeden]]
* "Lundian Psycho" av [[Fredrik Tersmeden]]
* ''Säger man Lund får man säga Malmö'' av [[Andreas Olsson]]
* "Säger man Lund får man säga Malmö" av [[Andreas Olsson]]
* ''Ben Logan och de sju templens hemlighet'' av [[Kristian Nihlén]] och [[Yens Wahlgren]]
* "Ben Logan och de sju templens hemlighet" av [[Kristian Nihlén]] och [[Yens Wahlgren]]
* ''[[Affe Apa]] går på Gerda'' av [[Thomas Pålsson]]
* "[[Affe Apa]] går på Gerda" av [[Thomas Pålsson]]
* ''Kajsa & Mimmi'' av [[David Liljemark]]
* "Kajsa & Mimmi" av [[David Liljemark]]
* ''Davidsson'' av [[Johan Davidsson]]
* "Davidsson" av [[Johan Davidsson]]
* ''Kalle & Lasse'' av [[Fredrik Tersmeden]]
* "Kalle & Lasse" av [[Fredrik Tersmeden]]
* ''Jag drömmer ofta om klassresor'' av [[Daniel Ahlgren]]
* "Jag drömmer ofta om klassresor" av [[Daniel Ahlgren]]
* ''En soft kväll på Tegnérs'' av [[Martin Fredrikson]]
* "En soft kväll på Tegnérs" av [[Martin Fredrikson]]
* ''Tigern Toby'' (reklamparodi) av [[Kris Åsard]]
* "Tigern Toby" (reklamparodi) av [[Kris Åsard]]

Nuvarande version från 11 juni 2022 kl. 08.12

Lundagård & C:o. Omslag av Fredrik Tersmeden. © upphovsmannen.

Lundagård & C:o var en särskild seriebilaga till studenttidningen Lundagård, vilken utgavs våren 1996.

1996 beslöt Lundagårds dåvarande redaktör Yens Wahlgren (vilken hade ett förflutet som medlem av redaktionen för fanzinet JTC) att samla så många lundensiskt anknutna yngre serietecknare som möjligt till en särskild seriebilaga, vilken kom att publiceras som Lundagård & C:o i dubbelnumret Lundagård 4–5 1996 (formellt utgjorde själva bilagan nr 5 medan den omgivande ordinarie tidningen var nr 4; bilagan såldes dock även separat i ett antal utvalda lokala butiker).

Ett antal av serierna som ingick var tidigare publicerade, men merparten tecknades särskilt för bilagan. Många av de senare hade karaktären av parodier på kända serier "(Kalle och Hobbe", "Asterix" med flera) eller seriegenrer.

Som helhet eftersträvades i bilagan en formgivning och stil som anknöt till 1970-talets svenska serietidningar, så var till exempel omslaget i glättat fyrfärgstryck medan inlagan var i svartvitt på luddig papperskvalitet. Omslaget (av Fredrik Tersmeden) var en pastischKalle Anka & C:o medan den så kallade "Memberklubben" närmast parodierade Fantomenklubben. Serien "Ben Logan" var framställd som ett rent collage av bilder ur äldre äventyrsserier men med ny text.

Recensioner

Lundagård & C:o lyckades med konststycket att bli recenserad två gånger i samma nummer av Bild & Bubbla (nr 3/1996). På de ordinarie recensionssidorna anmälde Peter Wallström tidningen med bland annat orden "En av de roligaste tidningarna som oförhappandes kommit i min väg", medan fanzinrecensenten Johannes Nilsson avfärdade det hela som "unken studentikos parodisörja".

I Arbetet (24 maj 1996) anmälde serieskribenten Fredrik Strömberg Lundagård & C:o med omdömet att studenterna var "lyckligt lottade" som fick ta del av denna publikation och att de lokala temana i många av serierna gjorde dessa "extra njutbara".

Innehåll