Fantomenklubben

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Medlemsbok till Fantomenklubben från tidigt 1970-tal.
Fantomenklubben, medlemsbevis (2009) med den beryktade chiffernyckeln på baksidan. © KFS

Fantomenklubben, medlemsklubb kopplad till svenska Fantomen-tidningen.

Startskottet för Fantomenklubben gick redan i tidningens tredje nummer 1950 och de tio första medlemmarna presenterades i nummer 5. Medlem nummer 1 och 2 var bröderna Nils-Göran och Kurt-Henry Carlsson. Därefter har den vuxit till att bli Sveriges största klubb i sitt slag, och stilbildande för andra serietidningsklubbar som startats under årens lopp som ett sätt att knyta tidningens läsare till sig.

1956 flyttade även Deckarklubben in i tidningen Fantomen. Den slogs ihop med Fantomenklubben 1960.

1989 infördes ett nytt koncept med graderingsprov för medlemmarna. Genom att svara på Fantomenrelaterade prov kunde man stiga i graderna enligt skalan Novis, Aspirant, Kandidat, Riddare, Mästare och Stormästare. De första Stormästarna tillkännagavs 1991.

De två första graderingsbreven kräver ingen förkunskap om Fantomen då de inleds med en text om Fantomen och sedan innehåller ett antal frågor vars svar finns i texten. För graden Riddare krävs det dock lite mer då man skall kunna Djungelordspråk och vilka som är Fantomens fiender och vilka som är hans vänner. Till Mästare så handlar det mycket om Fantomens ringar och hur det ser ut i Dödskallegrottan. Till Stormästare så handlar det en del om släktrelationer som Fantomen och bifigurer har, dessutom finns det två stycken praktiska klippa-och-klistra-uppgifter.

1996 startade klubben Djungelpatrullen i sidotiteln Den vandrande vålnaden. Tidningen blev dock inte långlivad utan lades ner samma år. Djungelpatrullen fick därför flytta in i huvudtidningen där den blev kvar i några år tills även den slogs ihop med Fantomenklubben.

Fantomenklubben är även namnet för tidningens insändarsida, där både medlemmar och icke-medlemmar har kunnat skicka in teckningar, deckarnötter m.m.