Skillnad mellan versioner av "Mall:Utvald"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
(12 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Bild:Tintint_i_Kongo.png|frame|Ett lejon jagar våra hjältar, ur den omtecknade färgversionen av "[[Tintin i Kongo]]" av [[Hergé]], © Hergé]]
[[Bild:Comiquiz.jpg|frame|right|De senaste årens [[Comiquiz]]-logotyp, designad av [[Mikael Sol]].]]
'''Tintingate''' är en inofficiell beteckning på den debatt som uppstod den 25 september [[2012]], när ''[[Dagens Nyheter]]'' hade rapporterat att Kulturhuset i [[Stockholm]] skulle rensa ut "[[Tintin]]" från sitt bibliotek TioTretton. Var begreppet myntades först är svårt att belägga, men tidigt blev det en hashtag på Twitter. Tidningen ''Resumé'' refererade till #tintingate som en hashtag på sin webbplats den 25 september klockan 10.48.
'''Comiquiz''' är en nordisk, nästan årligen återkommande [[serietävlingar|lagtävling i seriekunskap]] för intresserade seriefantaster. Tävlingen grundades inom ramen för aktiviteterna inom [[Norsk Tegneserieforum]]. Sedan 1986 har vid varje tävling lag från flera olika länder medverkat, och Comiquiz har mer eller mindre kommit att utvecklas till ett inofficiellt lag-NM i seriekunskap.


Serien "Tintin" har diskuterats i flera år, eftersom den är en klassisk serie men samtidigt uppvisar en del värderingar särskilt i sina äldre äventyr som inte motsvarar nutida värderingar.
Vinnande lag erbjuds ofta att arrangera den närmast kommande upplagan av tävlingen, men undantagen är många. 2014 inleddes en period då arrangemanget är tänkt att rotera mellan de nordiska länderna.


I "Tintins" hemland Belgien väcktes talan i domstol 2011 med krav på att albumet "[[Tintin i Kongo]]" skulle totalförbjudas. Albumet anklagades för rasistiska och kränkande teckningar och ansågs ge en oacceptabel bild av Afrika. Domstolen ansåg dock att skaparen [[Hergé]] hade speglat dåtidens framställningssätt och inte hade haft någon rasistisk avsikt, varför det inte blev något förbud. Afrosvenskarnas riksförbund stödde anmälaren, men anmälan ledde inte till några åtgärder från myndigheternas sida.  
Tävlingen arrangeras vid en offentligt utlyst tävlingskväll, ofta en onsdag i november. De anmälda lagen får sig tillsänt ett förseglat tävlingsformulär med frågor i olika kombinationer av text (något skandinaviskt språk (ibland kompletterat med finska) eller engelska) och bild. Alla hjälpmedel är tillåtna, inklusive olika sorters referenslitteratur, Internet och att kontakta utomstående – så länge laget håller sig inom tävlingstiden (90 eller 120 minuter). Varje lag får i regel en specifik starttid och sluttid samt ett telefonnummer för att därefter ringa in svaren. Tävlingssekretariatet sammanställer svaren och utfärdar därefter en resultatlista. Resultatlistan samt facit meddelas ofta de deltagande lagen sent samma kväll.


*[[Tintingate|Läs mer om '''Tintingate''']]
*[[Comiquiz |Läs mer om '''Comiquiz''']]
<br>
<br>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>

Nuvarande version från 30 maj 2024 kl. 08.18

De senaste årens Comiquiz-logotyp, designad av Mikael Sol.

Comiquiz är en nordisk, nästan årligen återkommande lagtävling i seriekunskap för intresserade seriefantaster. Tävlingen grundades inom ramen för aktiviteterna inom Norsk Tegneserieforum. Sedan 1986 har vid varje tävling lag från flera olika länder medverkat, och Comiquiz har mer eller mindre kommit att utvecklas till ett inofficiellt lag-NM i seriekunskap.

Vinnande lag erbjuds ofta att arrangera den närmast kommande upplagan av tävlingen, men undantagen är många. 2014 inleddes en period då arrangemanget är tänkt att rotera mellan de nordiska länderna.

Tävlingen arrangeras vid en offentligt utlyst tävlingskväll, ofta en onsdag i november. De anmälda lagen får sig tillsänt ett förseglat tävlingsformulär med frågor i olika kombinationer av text (på något skandinaviskt språk (ibland kompletterat med finska) eller engelska) och bild. Alla hjälpmedel är tillåtna, inklusive olika sorters referenslitteratur, Internet och att kontakta utomstående – så länge laget håller sig inom tävlingstiden (90 eller 120 minuter). Varje lag får i regel en specifik starttid och sluttid samt ett telefonnummer för att därefter ringa in svaren. Tävlingssekretariatet sammanställer svaren och utfärdar därefter en resultatlista. Resultatlistan samt facit meddelas ofta de deltagande lagen sent samma kväll.