Skillnad mellan versioner av "Comanche"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 8: Rad 8:
[[Bild:Comanche.jpg|frame|right|'''"Comanche"''' av [[Hermann]] och [[Greg]]. © [[Lombard]].]]
[[Bild:Comanche.jpg|frame|right|'''"Comanche"''' av [[Hermann]] och [[Greg]]. © [[Lombard]].]]
{{Owiki}}
{{Owiki}}
'''"Comanche"''', belgisk [[västernserie]] tecknad av [[Hermann Huppen]] och skriven av [[Greg]]. Serien såg först dagens ljus i december 1969. Efter Hermanns avhopp och Gregs död har serien även gjort av andra serieskapare, men är nu nedlagd. Sista albumet kom 2002.
'''"Comanche"''', belgisk [[västernserie]] tecknad av [[Hermann Huppen]] och skriven av [[Greg]]. Serien såg först dagens ljus i december 1969 i tidningen "Tintin. Efter Hermanns avhopp och Gregs död har serien även gjort av andra serieskapare, men är nu nedlagd. Sista albumet kom 2002.


==Bakgrund==
==Bakgrund==

Versionen från 27 februari 2008 kl. 14.41

"Comanche" av Hermann och Greg. © Lombard.
Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.


"Comanche", belgisk västernserie tecknad av Hermann Huppen och skriven av Greg. Serien såg först dagens ljus i december 1969 i tidningen "Tintin. Efter Hermanns avhopp och Gregs död har serien även gjort av andra serieskapare, men är nu nedlagd. Sista albumet kom 2002.

Bakgrund

"Comanche" var från början tänkt att bli mer realistisk än andra verk inom västerngenren, något som till exempel kunde yttra sig i att en av hjältarna skjuter ner boven helt kallblodigt trots att denne var obeväpnad. I albumet "Himlen är röd över Laramie" gör Red Dust just detta och får dessutom krypa i fängelse en tid för det. Kontrasten mot Hopalong Cassidys svartvita västernuniversum är närmast total. Efter hand blir det dock mera myter och mindre realism i serien. (Det är först med albumet "On a tué Wild Bill" som Hermann helt återvänder till den fotorealistiska, fula, smutsiga och orättvisa verklighetens 1800-tal. Detta album har dock inget med "Comanche" att göra.)

När Hermann Huppen mot slutet av 1980-talet hellre ville koncentrera sig på sin egen serie "Jeremiah" tog istället Michel Rouge över ritstift och pensel i några album. Efter Gregs död 1999 gjordes även något album av serien till manus av Rodolphe, men nu är den troligen helt avsomnad (det senaste albumet, "Red Dust Express", kom 2002).

Handling

Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.


Titelfiguren Comanche är en ung dam som är ägare till ranchen 666, nära Greenstone Falls i Wyoming, men seriens egentliga huvudperson är Red Dust, en kringluffande rödhårig revolverman som får anställning som cowboy på ranchen i det första albumet "Kuppen mot ranchen 666". Utöver dessa båda seriefigurer förekommer även cowboyerna Toby och Clem, hästen Palomino och åldringen Ten Gallons (som förmodligen tagit hand om den föräldralösa Comanche sedan hon var liten) i serien. Kollektivet förstärks något senare av en indian också.

Ett återkommande ämne är varför inte de unga vackra huvudpersonerna Comanche och Dust gifter sig med varandra. De är ju helt uppenbart förtjusta i varandra. Man kan spekulera i att Dust är mer dragen till det egna könet, men inte riktigt vågar erkänna detta för sig själv. Hans enda verkliga kärlek var förmodligen Kentucky Kid som han tvingas skjuta ner i "Kuppen mot ranchen 666".

Ett annat återkommande problem (för Red Dust i alla fall) är att civilisationen kryper längre och längre västerut för varje år som går. Han saknar de vilda, krutröksdoftande dagarna. Vid ett tillfälle (skildrat i albumet "Le doigt du diable") lämnar han ranchen 666 och Greenstone Falls (och Comanche) för att slå sig ner på en nästan exakt likadan ranch i Montana som inte är lika exploaterat ännu. (Där det för övrigt också finns en ung dam och en gammal man, fast i detta fallet rör det sig om en far och en dotter.) Men när Dust, i nästa album i serien, får höra att Comanche hotas av några förskräckliga bovar kommer han till hennes undsättning och förstår snart att det ändå är vid hennes sida han har sin plats, trots deras tidvis komplicerade relation.

Tematik

Greg var mycket inspirerad av klassiska västernfilmer. Temat med främlingen som kommer till den lilla ranchen känns igen från exempelvis "Shane"/"Mannen från vidderna" av George Stevens. Temat med en vilda västern som blir mer civiliserad och vars behov av västernhjältar blivit mindre kan spåras tillbaka till exempelvis "Mannen som sköt Liberty Vallance" av John Ford. "Diligensen" av John Ford kan man höra ekon av i de sammanhängande äventyren "Wyomings vargar" och "Himlen är röd över Laramie". (Resan, kollektivet och hjältens hämnd vid vägens slut som (åtminstone tillfälligt) innebär dennes uteslutning från samhället.)

Hermann var mer inspirerad av nyare filmare, som Peckinpah och Leone, något som efter hand gjorde att han och Greg gick skilda vägar. De ville inte riktigt berätta samma sorts historier.

Utgivning

På svenska hann det komma ut fem album på Carlsen Comics innan utgivningen lades ner. Alla Hermann Huppens album, utom möjligen "Le corps d'Algernon Brown", har dock publicerats i svartvitt (och delvis rastrerade) i den nu nedlagda serietidningen Western-Serier. Ett äventyr gick som följetong i Champion. Ett kort avsnitt som bara handlade om Red Dust publicerades i pockettidningen Jetserien. Även i Western-Serier publicerades något enstaka kort "Red Dust"-äventyr.

Album

Följande album finns utgivna (plus ett album med samlade korta avsnitt, "Le prisonnier"):

Originaltitel Utgivningsår Författare Tecknare Svensk publicering
"Red Dust" 1972 Greg Hermann "Kuppen mot ranchen 666"
"Les guerriers du désespoir" 1973 Greg Hermann "Red Dust och indianupproret"
"Les loups du Wyoming" 1974 Greg Hermann "Wyomings vargar"
"Le ciel est rouge sur Laramie" 1975 Greg Hermann "Himlen är röd över Laramie"
"Le désert sans lumière" 1976 Greg Hermann "Red Dust och rövarbandet"
"Furie rebelle" 1976 Greg Hermann  
"Le doigt du diable" 1977 Greg Hermann  
"Les shérifs" 1980 Greg Hermann  
"Et le Diable hurla de joie" 1981 Greg Hermann  
"Le corps d'Algernon Brown" 1983 Greg Hermann  
"Les fauves" 1990 Greg Rouge  
"Le dollar à trois faces" 1992 Greg Rouge  
"Le carnaval sauvage" 1995 Greg Rouge  
"Les cavaliers du rio perdu" 1997 Greg Rouge  
"Red Dust Express" 2002 Greg/Rodolphe Rouge  
"Le prisonnier" 1998 Greg Hermann  

Externa länkar