Comanche

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Comanche" av Hermann och Greg. © Lombard.
Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.


"Comanche", belgisk västernserie tecknad av Hermann Huppen och skriven av Greg. Serien såg första gången dagens ljus i december 1969 i tidningen Tintin. Efter Hermanns avhopp efter "Le corps d'Algernon Brown" har serien även tecknats av andra serieskapare, men är numera, efter Gregs död (1999), nedlagd. Sista albumet kom 2002.

Bakgrund

"Comanche" var från början tänkt att bli mer sann och realistisk än andra verk inom västerngenren (skaparna var måna om att inte lägga sig för nära andra fransk-belgiska västernserier såsom "Jerry Spring" eller "Blueberry", allt för att undvika snack om att de skulle vara plagiatörer). Realismen kunde yttra sig i att en av hjältarna skjuter ner boven helt kallblodigt trots att denne var obeväpnad. I albumet "Himlen är röd över Laramie" gör en av seriens huvudpersoner just detta och får dessutom avtjäna ett fängelsestraff en tid för detta brott. Kontrasten mot Hopalong Cassidys svartvita västernuniversum är närmast total. Efter hand blir det dock mera av klassiska västernmyter (och även andra myter) och mindre realism i serien. Albumet "Les shérifs" är till exempel en västernversion av den den gamla Aiskyloshistorien "De sju mot Thebe". (Det är först med albumet "On a tué Wild Bill" som Hermann helt återvänder till den fotorealistiska, fula, smutsiga och orättvisa verklighetens 1800-tal. Detta album har dock inget med "Comanche" att göra.)

När Hermann Huppen mot slutet av 1980-talet hellre ville koncentrera sig på sin egen serie "Jeremiah" tog istället Michel Rouge över ritstift och pensel i några album. Efter Gregs död 1999 gjordes även något album av serien till manus av Rodolphe, men nu är den troligen helt avsomnad (det senaste albumet, "Red Dust Express", kom 2002).

Handling

Titelfiguren Comanche är en ung dam som är ägare till ranchen 666, nära Greenstone Falls i Wyoming, men seriens egentliga huvudperson är Red Dust, en kringluffande rödhårig revolverman som får anställning som cowboy på ranchen i det första albumet "Kuppen mot ranchen 666". Utöver dessa båda seriefigurer förekommer även cowboyerna Toby och Clem, hästen Palomino och åldringen Ten Gallons (som förmodligen tagit hand om den föräldralösa Comanche sedan hon var liten) i serien. Kollektivet förstärks något senare även av en indian (kallad Månfläcken, Månskugga eller Månstråle i de olika översättningarna).

Det är upplagt för de unga huvudpersonerna Comanche och Dust att gifta sig med varandra. De är helt uppenbart förtjusta i varandra. Man kan spekulera i att Dust är mer dragen till det egna könet, men inte riktigt vågar erkänna detta för sig själv. Hans enda verkliga kärlek var förmodligen Kentucky Kid som han tvingades skjuta ner i "Kuppen mot ranchen 666". En annan faktor som spelade in var nog också att kärleken mellan man och kvinna inte ansågs som ett passande ämne i en barntidning i det katolska Belgien. Istället fick Comanche och Dust bli västerngenrens svar på "Modesty Blaise" och Willie Garvin.

Ett annat återkommande problem (för Red Dust i alla fall) är att civilisationen kryper längre och längre västerut för varje år som går. Han saknar de vilda, krutröksdoftande dagarna (medan Comanche däremot försöker anpassa sig till utvecklingen så gott det går). Vid ett tillfälle (skildrat i albumet "Le doigt du diable") lämnar Dust ranchen 666 och Greenstone Falls (och Comanche) för att slå sig ner på en nästan exakt likadan ranch i Montana, som inte är lika exploaterat ännu. (Där det för övrigt också finns en ung dam och en gammal man, fast i detta fallet rör det sig om en far och en dotter.) Men när Dust, i nästa album i serien, får höra att Comanche hotas av några förskräckliga bovar kommer han till hennes undsättning och förstår snart att det ändå är vid hennes sida han har sin plats, trots deras tidvis komplicerade relation.

Tematik

Greg var mycket inspirerad av klassiska västernfilmer. Temat med främlingen som kommer till den lilla ranchen känns igen från exempelvis "Shane"/"Mannen från vidderna" av George Stevens. Temat med en vilda västern som blir mer civiliserad och vars behov av västernhjältar blivit allt mindre kan spåras tillbaka till exempelvis "Mannen som sköt Liberty Vallance" av John Ford. "Diligensen" av John Ford kan man höra ekon av i de sammanhängande äventyren "Wyomings vargar" och "Himlen är röd över Laramie". (Resan, kollektivet och hjältens hämnd vid vägens slut som (åtminstone tillfälligt) innebär dennes uteslutning från samhället.)

Hermann var mer inspirerad av nyare filmskapare, som Peckinpah och Leone, som närmade sig vilda västern-myterna med lite mindre vördnad och med lite andra syften än femtiotalets regissörer. Deras delvis olika synsätt gjorde att han och Greg gick skilda vägar. De ville inte riktigt berätta samma sorts historier.

Utgivning

Serien omfattar femton huvudsakliga album, samt en hors-volym som samlar kortare serier.

På svenska hann det komma ut fem album på Carlsen Comics innan utgivningen lades ner. Alla Hermann Huppens album, utom möjligen "Le corps d'Algernon Brown", har dock publicerats i svartvitt (och delvis rastrerade) i den nu nedlagda serietidningen Western-Serier. Ett äventyr gick som följetong i Champion. Även enstaka korta avsnitt publicerades i Western-Serier, och i pockettidningen Jetserien.

Förlaget Mooz (den svenska avdelningen av danska Forlaget Zoom) började 2016 ge ut nyöversatta samlingsvolymer.

Album

# Originaltitel Utgivningsår Författare Tecknare Svensk albumpublicering Svensk samlingsutgivning
1 "Red Dust" 1972 Greg Hermann "Kuppen mot ranchen 666" "Comanche 1969-1972": "Kampen om Triple Six"
2 "Les guerriers du désespoir" 1973 Greg Hermann "Red Dust och indianupproret" "Comanche 1969-1972": "Förtvivlans krigare"
3 "Les loups du Wyoming" 1974 Greg Hermann "Wyomings vargar" "Comanche 1969-1972": "Wyomings vargar"
4 "Le ciel est rouge sur Laramie" 1975 Greg Hermann "Himlen är röd över Laramie" "Comanche 1973-1975": "Röd himmel över Laramie"
5 "Le désert sans lumière" 1976 Greg Hermann "Red Dust och rövarbandet" "Comanche 1973-1975": "Shotgun Marlowe"
6 "Furie rebelle" 1976 Greg Hermann "Comanche 1973-1975": "Det sista upproret"
7 "Le doigt du diable" 1977 Greg Hermann "Comanche 1976-1983": "Djävulens finger"
8 "Les shérifs" 1980 Greg Hermann "Comanche 1976-1983": "Sherifferna"
9 "Et le Diable hurla de joie" 1981 Greg Hermann "Comanche 1976-1983": "Djävulens eldar"
10 "Le corps d'Algernon Brown" 1983 Greg Hermann "Comanche 1976-1983": "Algernon Browns döda kropp"
11 "Les fauves" 1990 Greg Rouge
12 "Le dollar à trois faces" 1992 Greg Rouge
13 "Le carnaval sauvage" 1995 Greg Rouge
14 "Les cavaliers du rio perdu" 1997 Greg Rouge
"Le prisonnier"
(Innehåller historierna
"Le prisonnier",
"Souviens-toi, Kentucky",
"Le palomino",
"Manque de respect",
och "Rose mariage"
1998 Greg Hermann "Comanche 1973-1975": "Palominon" (den tredje historien)
15 "Red Dust Express" 2002 Greg/Rodolphe Rouge

Externa länkar