Skillnad mellan versioner av "Diskussion:Kåge Mobrandt"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(→‎Peter Gartz: Flyttar personlig beskrivning till diskussionssidan...)
 
(7 mellanliggande versioner av 4 användare visas inte)
Rad 10: Rad 10:
:::::::Det blir nog lätt otympligt med den övergripande kategorin "Verkliga personer" med tanke på hur många artiklar det finns i seriewikin om serieskapare, branschfolk, övriga kreatörer etc. Jag är tveksam till en egen kategori för seriehandlare, av samma anledningar som Ola, men jag kan hålla med Steamboat om att det är trist med artiklar utan kategorier. Vad säga om ett "Övriga kreatörer" här med? Eller inför kategorin "Okategoriserat" eller "Övrigt". --[[Användare:Daha6439|David Haglund]] 3 januari 2008 kl.01.09 (CET)
:::::::Det blir nog lätt otympligt med den övergripande kategorin "Verkliga personer" med tanke på hur många artiklar det finns i seriewikin om serieskapare, branschfolk, övriga kreatörer etc. Jag är tveksam till en egen kategori för seriehandlare, av samma anledningar som Ola, men jag kan hålla med Steamboat om att det är trist med artiklar utan kategorier. Vad säga om ett "Övriga kreatörer" här med? Eller inför kategorin "Okategoriserat" eller "Övrigt". --[[Användare:Daha6439|David Haglund]] 3 januari 2008 kl.01.09 (CET)
::::::::Kreatörer är för mig konstnärer, tecknare, författare, skådespelare, regissörer, arkitekter. Till nöds kan kanske en kock eller en murare kunna kallas för kreatör. Men att kalla en handlare för kreatör är att tänja ''väl'' mycket på begreppet. :-) "Okategoriserat" kanske vore en idé. Bara för att få en extra sökväg. [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 3 januari 2008 kl.13.02 (CET)
::::::::Kreatörer är för mig konstnärer, tecknare, författare, skådespelare, regissörer, arkitekter. Till nöds kan kanske en kock eller en murare kunna kallas för kreatör. Men att kalla en handlare för kreatör är att tänja ''väl'' mycket på begreppet. :-) "Okategoriserat" kanske vore en idé. Bara för att få en extra sökväg. [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 3 januari 2008 kl.13.02 (CET)
::::::::: Nja, inte okatalogiserat. Jag tycker att ofta kan till exempel personal i seriebutiker vara av minst lika stor vikt som förlagspersoner, därför bör de inte förbises, men kanske är det en för liten grupp för en egen kategori. Kanske bör man hitta en kategori ala "Övriga personer med anknytning till seriebranschen" - fast något lite mer katchy kanske. --[[Användare:MikkeX|MikkeX]] 3 januari 2008 kl.20.17 (CET)
::::::::::Ett alternativ skulle kunna vara att utvidga kategorin Seriebutiker till "Seriehandel" eller "Seriebutiker och relaterat" el dyl. Där skulle både butiker, personal, och t.ex. distributörer (som också saknar kategori) kunna ingå. En nackdel blir att det inte blir lika lätt att hitta seriebutikerna via den sökvägen. Å andra sidan har vi sorterat ut de nu aktiva butikerna i artikeln [[Seriebutiker]]. [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 4 januari 2008 kl.00.02 (CET)
:::::: Min tanke med "Verkliga personer" var inte att alla verkliga personer skulle vara med i den, utan att de kategorier för skapare, branchfolk, etc skulle samlas i den.  Men sen har jag insett att man inte brukar göra så här på seriewikin (till skillnad från på wikipedia).  Men "Branchfolk" låter väl som en kategori som kunde passa här?  Fast så tittade jag efter (på [Ulf Granberg]), och den kategori som fanns var ju "Förlagsfolk", vilket ju inte passar här.  Besvärligt.  --[[Användare:Rkaj|rkaj]] 5 januari 2008 kl.21.43 (CET)
==Peter Gartz==
Var förresten en anonym kommentar tidigare att Peter Gartz som var med och drev affären inte var samma som Aldo, utan en annan Peter Gartz som kallades "Pelle"... Stämmer det, är det två olika personer? [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ *]] '''''[[Användardiskussion:Wakuran|D]]''''' 17 januari 2008 kl.22.21 (CET)
:Två svenska seriepersonligheter som heter Peter Gartz? [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 17 januari 2008 kl.22.35 (CET)
::Det var något anonymt inlägg som Mikke tog bort. Det lät litet skumt. [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ *]] '''''[[Användardiskussion:Wakuran|D]]''''' 17 januari 2008 kl.22.54 (CET)
==Inlägg från Kåge själv?==
Jag lägger in inlägget från Kåge själv här så länge, det är på tok för personligt och oencyklopediskt för att ligga kvar i artikeln som det är. Kan ligga här för vidare titt.
Comics Heaven AB startade som "Goa Gängets Affär" 1985 av mig, Kåge Mobrandt och min gode vän
Pelle Gartz. Antingen var det den 11 februari och vi sålde för 19 kronor eller så var det den
19 februari och vi sålde för 11 kronor. Adressen var Skånegatan 47 på södermalm i kvarteret
Strykjärnet. Vi började med de serier jag hade sparat på vinden i mitt föräldrahem och de
LP-skivor som Pelle hade samlat på sig under åren som skivaffärsbiträde på "Skivgrossisten". 
Ganska snart började vi sälja även nya serier och snart hade vi en liten rörelse. Vi arbetade
bägge heltid på Stockholms Stadsteater som scentekniker men så småningom kunde vi försörja oss
hjälpligt på butiken.1990 beslöt vi (inte helt utan friktion) att gå skilda vägar. Pelle
fortsatte tillsammans med Lasse S. att driva en butik på Gamla Brogatan och jag fick möjlighet
att hyra lokalen här i Gamla Stan på Stora Nygatan 23. Försäljningen startade i oktober 1990
och till att börja med hade jag ungefär 50% av lokalen upptagen av CD-skivor. På skylten
stod "Serier och CD" och bolagets namn var Powerless Café & Bookshop AB. Snart så började jag
kalla affären för Comics Heaven och bolaget bytte också namn till Comics Heaven AB 1995. När
jag svarade i telefon: "Comics Heaven", så brukade det, om det var Pelle som ringde,
låta: "Comics Hell här". Pelle var vi det laget kanske en smula trött på entreprenörslivet?
Comics Heaven växte så småningom sakta men säkert och jag skaffade mig min första medarbetare.
Dessa har löst av varandra under åren och sen 2003 är det Lotta som är min högra hand i
butiken. Sedan 2007 har vi ytterligare en medarbetare på deltid i Linda. Vi importerade (fram
till 2002 genom en mellanhand) serier från USA men det mesta av försäljningen var begagnade
och nya serier på svenska. CD-skivorna slutade vi med redan 1993.På hösten 2002 tog jag mod
till mig och startade egen import från distributören Diamond Comics i USA. I början så var
sändningarna mycket små och kom var 14:e dag. Snart ökade dock försäljningen och vi tar nu in
stora sändningar varje vecka.Idag säljer vi huvudsakligen nya serier, böcker och "merchandise"
från USA men har självklart kvar fullt sortiment av svenska seriealbum och tidningar. Vår
begagnatavdelning är koncentrerad på material från 1980 och framåt men i en framtid kan den
rent antikvariska delen komma att utökas, främst på internet.
Inväntar vidare kommentarer. [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん * \)/ (\ (&lt; \) (2 /) /)/ *]] 18 april 2008 kl. 15.43 (CEST)

Nuvarande version från 18 april 2008 kl. 14.43

Kategori? 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 23 april 2007 kl.15.46 (CEST)

Ingen som vi har. Se även Lasse Dolores. OlaHe 23 april 2007 kl.16.06 (CEST)
Ska man skapa en kanske, typ Kategori:Försäljare, Kategori:Butiksförsäljare, eller liknande? Finns ju iaf ett flertal artiklar... (Staffar Moberg, Staffan Dahlberg...) 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 23 april 2007 kl.16.09 (CEST)
Man kan säkert fylla den med folk (t.ex. Lars Andreasson, Lars Larsson, Robert Weichbrodt, Aldo Gartz, Lotta Fjelkegård, Göran Semb, Jimmy Sebestyen, Andreas Johansson har alla jobbat i seriebutiker). Men jag är ändå lite tveksam... Med all respekt för yrkesgruppen, är handlare och butiksbiträden verkligen tillräckligt intressanta i sig för att få en kategori? Artiklar, visst, i flera fall, men en kategori? OlaHe 23 april 2007 kl.16.36 (CEST)
Nja, man behöver kanske inte kategorisera varenda en som någonsin har jobbat i en seriebutik, men det skulle kunna vara intressant med en kategori över folk som har grundat seriebutiker, eller primärt arbetar inom dem... Dessutom stör jag mig på artiklar som är okategoriserade... =S 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 23 april 2007 kl.16.40 (CEST)
Kategorin "Seriebutiksgrundare"? Njaee... OlaHe 23 april 2007 kl.16.48 (CEST)
Kan man inte tänka sig en kategori "Verkliga personer", och så lägger man in de underkategorier vi har i den. Så ser vi ju vad det blir för folk över i den rotkategorin för verkliga personer, och kan skapa lämpliga nya underkategorier. --rkaj 26 december 2007 kl.22.35 (CET)
Det blir nog lätt otympligt med den övergripande kategorin "Verkliga personer" med tanke på hur många artiklar det finns i seriewikin om serieskapare, branschfolk, övriga kreatörer etc. Jag är tveksam till en egen kategori för seriehandlare, av samma anledningar som Ola, men jag kan hålla med Steamboat om att det är trist med artiklar utan kategorier. Vad säga om ett "Övriga kreatörer" här med? Eller inför kategorin "Okategoriserat" eller "Övrigt". --David Haglund 3 januari 2008 kl.01.09 (CET)
Kreatörer är för mig konstnärer, tecknare, författare, skådespelare, regissörer, arkitekter. Till nöds kan kanske en kock eller en murare kunna kallas för kreatör. Men att kalla en handlare för kreatör är att tänja väl mycket på begreppet. :-) "Okategoriserat" kanske vore en idé. Bara för att få en extra sökväg. OlaHe 3 januari 2008 kl.13.02 (CET)
Nja, inte okatalogiserat. Jag tycker att ofta kan till exempel personal i seriebutiker vara av minst lika stor vikt som förlagspersoner, därför bör de inte förbises, men kanske är det en för liten grupp för en egen kategori. Kanske bör man hitta en kategori ala "Övriga personer med anknytning till seriebranschen" - fast något lite mer katchy kanske. --MikkeX 3 januari 2008 kl.20.17 (CET)
Ett alternativ skulle kunna vara att utvidga kategorin Seriebutiker till "Seriehandel" eller "Seriebutiker och relaterat" el dyl. Där skulle både butiker, personal, och t.ex. distributörer (som också saknar kategori) kunna ingå. En nackdel blir att det inte blir lika lätt att hitta seriebutikerna via den sökvägen. Å andra sidan har vi sorterat ut de nu aktiva butikerna i artikeln Seriebutiker. OlaHe 4 januari 2008 kl.00.02 (CET)
Min tanke med "Verkliga personer" var inte att alla verkliga personer skulle vara med i den, utan att de kategorier för skapare, branchfolk, etc skulle samlas i den. Men sen har jag insett att man inte brukar göra så här på seriewikin (till skillnad från på wikipedia). Men "Branchfolk" låter väl som en kategori som kunde passa här? Fast så tittade jag efter (på [Ulf Granberg]), och den kategori som fanns var ju "Förlagsfolk", vilket ju inte passar här. Besvärligt. --rkaj 5 januari 2008 kl.21.43 (CET)

Peter Gartz

Var förresten en anonym kommentar tidigare att Peter Gartz som var med och drev affären inte var samma som Aldo, utan en annan Peter Gartz som kallades "Pelle"... Stämmer det, är det två olika personer? 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * D 17 januari 2008 kl.22.21 (CET)

Två svenska seriepersonligheter som heter Peter Gartz? OlaHe 17 januari 2008 kl.22.35 (CET)
Det var något anonymt inlägg som Mikke tog bort. Det lät litet skumt. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * D 17 januari 2008 kl.22.54 (CET)

Inlägg från Kåge själv?

Jag lägger in inlägget från Kåge själv här så länge, det är på tok för personligt och oencyklopediskt för att ligga kvar i artikeln som det är. Kan ligga här för vidare titt.

Comics Heaven AB startade som "Goa Gängets Affär" 1985 av mig, Kåge Mobrandt och min gode vän
Pelle Gartz. Antingen var det den 11 februari och vi sålde för 19 kronor eller så var det den
19 februari och vi sålde för 11 kronor. Adressen var Skånegatan 47 på södermalm i kvarteret
Strykjärnet. Vi började med de serier jag hade sparat på vinden i mitt föräldrahem och de 
LP-skivor som Pelle hade samlat på sig under åren som skivaffärsbiträde på "Skivgrossisten".  
Ganska snart började vi sälja även nya serier och snart hade vi en liten rörelse. Vi arbetade
bägge heltid på Stockholms Stadsteater som scentekniker men så småningom kunde vi försörja oss
hjälpligt på butiken.1990 beslöt vi (inte helt utan friktion) att gå skilda vägar. Pelle
fortsatte tillsammans med Lasse S. att driva en butik på Gamla Brogatan och jag fick möjlighet
att hyra lokalen här i Gamla Stan på Stora Nygatan 23. Försäljningen startade i oktober 1990
och till att börja med hade jag ungefär 50% av lokalen upptagen av CD-skivor. På skylten
stod "Serier och CD" och bolagets namn var Powerless Café & Bookshop AB. Snart så började jag
kalla affären för Comics Heaven och bolaget bytte också namn till Comics Heaven AB 1995. När
jag svarade i telefon: "Comics Heaven", så brukade det, om det var Pelle som ringde,
låta: "Comics Hell här". Pelle var vi det laget kanske en smula trött på entreprenörslivet?
Comics Heaven växte så småningom sakta men säkert och jag skaffade mig min första medarbetare.
Dessa har löst av varandra under åren och sen 2003 är det Lotta som är min högra hand i
butiken. Sedan 2007 har vi ytterligare en medarbetare på deltid i Linda. Vi importerade (fram
till 2002 genom en mellanhand) serier från USA men det mesta av försäljningen var begagnade
och nya serier på svenska. CD-skivorna slutade vi med redan 1993.På hösten 2002 tog jag mod
till mig och startade egen import från distributören Diamond Comics i USA. I början så var
sändningarna mycket små och kom var 14:e dag. Snart ökade dock försäljningen och vi tar nu in
stora sändningar varje vecka.Idag säljer vi huvudsakligen nya serier, böcker och "merchandise"
från USA men har självklart kvar fullt sortiment av svenska seriealbum och tidningar. Vår
begagnatavdelning är koncentrerad på material från 1980 och framåt men i en framtid kan den
rent antikvariska delen komma att utökas, främst på internet.

Inväntar vidare kommentarer. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 18 april 2008 kl. 15.43 (CEST)