Skillnad mellan versioner av "Ynglingen som ville lära sig rysa"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
(→‎Kuriosa: +Ytterligare adaption)
 
(7 mellanliggande versioner av 4 användare visas inte)
Rad 9: Rad 9:
[[Kategori:Seriealbum]]
[[Kategori:Seriealbum]]
[[Kategori:Seriealbum på svenska]]
[[Kategori:Seriealbum på svenska]]
'''"Ynglingen som ville lära sig rysa"''' är en serie baserad på en av Bröderna Grimms uppsamlade sagor. [[Ola Ambjörnsson]] gjorde serieadaptionen som gick som följetong i ''[[Kamratposten]]''. 1983 samlades den i ett [[seriealbum]] utgivet av [[Carlsen Comics]].
[[Fil:Ynglingen_som_ville_lära_sig_rysa.jpg|thumb|250px|"[[Ynglingen som ville lära sig rysa]]", omslagsteckning av [[Ola Ambjörnsson]]. © Ambjörnsson/Carlsen{{GCD-bild}}]]
"'''Ynglingen som ville lära sig rysa'''", svensk serie baserad på en av [[bröderna Grimm]]s uppsamlade sagor. [[Ola Ambjörnsson]] gjorde serieadaptionen som gick som följetong i ''[[Kamratposten]]''. 1983 samlades den i ett [[seriealbum]] utgivet av [[Carlsen Comics]].


==Albumutgåva==
==Albumutgåva==
Rad 15: Rad 16:


==Kuriosa==
==Kuriosa==
Samma folksaga står även som förlaga till fransmannen [[Mazan]]s serie "[[Pojken som ville lära sig rysa]]".
Samma folksaga står även som förlaga till norsk-danske [[Jon Ranheimsæter]]s "[[Pojken som ville bli rädd]]", danske [[Orla Klausen]]s "[[Da Hans blev bange]]" och fransmannen [[Mazan]]s "[[Pojken som ville lära sig att rysa]]".

Nuvarande version från 8 december 2020 kl. 15.09

"Ynglingen som ville lära sig rysa", omslagsteckning av Ola Ambjörnsson. © Ambjörnsson/Carlsen

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Ynglingen som ville lära sig rysa", svensk serie baserad på en av bröderna Grimms uppsamlade sagor. Ola Ambjörnsson gjorde serieadaptionen som gick som följetong i Kamratposten. 1983 samlades den i ett seriealbum utgivet av Carlsen Comics.

Albumutgåva

  • Ola Ambjörnsson: "Ynglingen som ville lära sig rysa", Carlsen Comics, Stockholm 1983. ISBN 91-510-4001-8.

Kuriosa

Samma folksaga står även som förlaga till norsk-danske Jon Ranheimsæters "Pojken som ville bli rädd", danske Orla Klausens "Da Hans blev bange" och fransmannen Mazans "Pojken som ville lära sig att rysa".