Skillnad mellan versioner av "Joakim Lindengren"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 59: Rad 59:


==Recensioner i ''Bild & Bubbla''==
==Recensioner i ''Bild & Bubbla''==
* [[Fredrik Jonsson]]: "Bjarne & Bempa blir bikers" (''B&B'' 1/1994)
* [[Maria Sundkvist]]: "Parlör för svin" (''B&B'' nr 1/1990, s. 37)
* [[Pidde Andersson]]: "John Holmes och Sherlock Watson" (''B&B'' 5–6/1994)
* [[Fredrik Jonsson]]: "Bjarne & Bempa blir bikers" (''B&B'' nr 1/1994)
* [[Pidde Andersson]]: "John Holmes och Sherlock Watson" (''B&B'' nr 5–6/1994)


==Övriga recensioner==
==Övriga recensioner==

Versionen från 25 november 2008 kl. 22.23

Självporträtt av Joakim Lindengren. © upphovsmannen.
"Kapten Stofil" av Joakim Lindengren. © upphovsmannen.

Joakim Lindengren, svensk serietecknare och illustratör, född 1962. Till hans mest kända serier hör äventyren om Kapten Stofil.


Historik

Lindengren etablerade sig som serieskapare i mitten av 1980-talet i serietidningar som Elixir och Galago. Tidigt gjorde han sig känd för att respektlöst använda sig av en "infantil humor" med mycket kiss och bajs och sexskämt, något man t.ex. kan finna prov på i serierna om Krystmarodören, bastuspecialisten Ragnar Frunck och de elaka kändisporträtten av Cyndee Peters, Siwert Öholm, Claes af Geijerstam m.fl.

Den grova humorn gjorde honom till en början inte särskilt populär i etablerade kulturkretsar (som Bibliotekstjänst), men desto mer i folklagren. Med tiden har Lindengren emellertid blivit något av en institution i svenskt kulturliv.

Vanligt förekommande är också att Lindengren tecknar historier om sin familj, sina vänner och sig själv i mer eller mindre utflippad tappning. Själv dyker han ofta upp som något av sina alter egon, såsom Dork, Grosshandlarn eller Kapten Stofil.

Sedan albumdebuten 1986 har han kommit ut med inte mindre än 18 seriealbum (inklusive samlingsvolymen "Jag Joakim") och har även illustrerat ett antal barnböcker. Förutom detta har han publicerats i serietidningarna Brök!, Pyton, Svenska Mad, Ernie och Mega-Pyton, där han tillsammans med kollegan David Nessle gjorde detektivparodin om John Holmes & Sherlock Watson. Idag är Lindengren mest aktiv med serierna om sitt superhjälte-alter ego Kapten Stofil, en bakåtsträvande förkämpe för rättvisa, hårpomada och portvinsgelé, något som av allt att döma speglar Lindengrens egen syn på tillvaron.

Tillsammans med David Nessle och Martin Kristenson har Lindengren på senare år grundat förlaget Skadeglatt Leende som ger ut tidningen Kapten Stofil.

Lindengren själv, liksom Kapten Stofil, har tidigare bott i Stockholm, Mariefred och Töreboda, men är numera rotad i Göteborg.

Joakim Lindengren var även en av initiativtagarna till den numera något avsomnade föreningen Svenska Småbil- och Rusdrycksförbundet, vars medlemmar ofta medverkade som figurer i Lindengrens serier.

Utgivna seriealbum

"Runcks Affär" av Joakim Lindengren. © upphovsmannen.

Skissböcker

Barnböcker

  • "Pojkarna Puckelbros bilbekymmer" (med Laura Trenter, Tago 1994)
  • "Moster Jajjas katter" (med Laura Trenter, Tago 1996)
  • "Mysteriet med Molly Mercedes" (med Laura Trenter, Tago 1997)
  • "Att fånga en tiger" (med Martin Widmark, Bonnier Carlsen 2000)
  • "Pappa Hund" (med Håkan Jaensson, Alfabeta 2000)

Artiklar i Bild & Bubbla


Recensioner i Bild & Bubbla

Övriga recensioner

Externa länkar