Skillnad mellan versioner av "Natalia Batista"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(Om varför hon rev sönder en prisnominering)
m
Rad 59: Rad 59:
Batista är medlem i [[Nosebleed Studio]], föreläser om [[manga]] och håller i mangatecknings-workshops på bibliotek etc., samt är kursansvarig för Sommarkurserna i serieskapande på [[Serieskolan i Malmö]] sedan 2007. Hon har gjort podcasten "[[Seriesystrar]]" tillsammans med [[Yossra El Said]].
Batista är medlem i [[Nosebleed Studio]], föreläser om [[manga]] och håller i mangatecknings-workshops på bibliotek etc., samt är kursansvarig för Sommarkurserna i serieskapande på [[Serieskolan i Malmö]] sedan 2007. Hon har gjort podcasten "[[Seriesystrar]]" tillsammans med [[Yossra El Said]].


Natalia Batista skapade 2014 seriefestivalen [[Seriefest]], från början i ganska blygsam skala på Lunds stadsbibliotek. Men sedan har arrangemanget fortsatt i flera år på Malmö stadsbibliotek, och blivit större för varje år.
Batista skapade 2014 seriefestivalen [[Seriefest]], från början i ganska blygsam skala på Lunds stadsbibliotek. Men sedan har arrangemanget fortsatt i flera år på Malmö stadsbibliotek, och blivit större för varje år.


2018 rev [[Natalia Batista]] sönder sin nominering till [[Urhunden (pris)|Unghunden]] i protest mot priset, och följde upp med ett blogginlägg i vilket hon kallade Urhunden för "ett elitistiskt pris som splittrar seriebranschen".<REF>[http://nataliasmangablogg.blogspot.se/2018/05/ett-elitistiskt-pris-som-splittrar.html Ett elitistiskt pris som splittrar seriebranschen], Natalias mangablogg, postat 6 maj 2018.</REF> Batista kritiserade dels den påtagliga övervikten för socialrealistiska och självbiografiska serier bland vinnarna; dels Unghunden, som hon menade marginaliserade barnserierna och dess kreatörer; dels bristen av icke-vita och icke-europeiska pristagare; och dels en alltför homogen jury.  
2018 rev Batista sönder sin nominering till [[Urhunden (pris)|Unghunden]] i protest mot priset, och följde upp med ett blogginlägg i vilket hon kallade Urhunden för "ett elitistiskt pris som splittrar seriebranschen".<REF>[http://nataliasmangablogg.blogspot.se/2018/05/ett-elitistiskt-pris-som-splittrar.html Ett elitistiskt pris som splittrar seriebranschen], Natalias mangablogg, postat 6 maj 2018.</REF> Batista kritiserade dels den påtagliga övervikten för socialrealistiska och självbiografiska serier bland vinnarna; dels Unghunden, som hon menade marginaliserade barnserierna och dess kreatörer; dels bristen av icke-vita och icke-europeiska pristagare; och dels en alltför homogen jury.  


==Utgivna serier (urval)==
==Utgivna serier (urval)==

Versionen från 3 oktober 2024 kl. 22.31

SERIESKAPARE
Natalia Batista
Natalia Batista
Natalia Batista
Bild tillåten för användning enbart på Seriewikin
Född:∗ 1986-07-02 (38 år)

Land:Mini sverige.gif Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska
 Mini storbritannien.gif Engelska
 Mini japan.gif Japanska

Studio(r):Nosebleed Studio
 Nattserier
Serier i urval
"Mjau!"
"A Song for Elise"
"Lova"
"Sword Princess Amaltea""

Natalia Batista, svensk serieskapare född 1986. Gör främst mangainspirerade serier.

Biografi

Natalia Batista är uppvuxen i Lund men numera (2019) bosatt i Malmö. Har studerat två år på Serieskolan i Malmö.

Batistas serier har publicerats i ett flertal fanzin. För ungdomstidningen Okej skapade hon tillsammans med Robin Warmark originalserien "Popfeber". I samma tidning gick Batistas egen svenska manga "Lova" 2006–2007. 2009 publicerade hon sin yaoi-serie "A Song for Elise" på egna förlaget Nattserier (tidigare publicerad i fanzinform). 2010 kom barnserien "Mjau!" ut på Kabusa Böcker och senare "Sword Princess Amaltea" och "Sjöjungfrun Minna".

Batista är medlem i Nosebleed Studio, föreläser om manga och håller i mangatecknings-workshops på bibliotek etc., samt är kursansvarig för Sommarkurserna i serieskapande på Serieskolan i Malmö sedan 2007. Hon har gjort podcasten "Seriesystrar" tillsammans med Yossra El Said.

Batista skapade 2014 seriefestivalen Seriefest, från början i ganska blygsam skala på Lunds stadsbibliotek. Men sedan har arrangemanget fortsatt i flera år på Malmö stadsbibliotek, och blivit större för varje år.

2018 rev Batista sönder sin nominering till Unghunden i protest mot priset, och följde upp med ett blogginlägg i vilket hon kallade Urhunden för "ett elitistiskt pris som splittrar seriebranschen".[1] Batista kritiserade dels den påtagliga övervikten för socialrealistiska och självbiografiska serier bland vinnarna; dels Unghunden, som hon menade marginaliserade barnserierna och dess kreatörer; dels bristen av icke-vita och icke-europeiska pristagare; och dels en alltför homogen jury.

Utgivna serier (urval)

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Medverkan i fanzin

Egna fanzin

Medverkan i serietidningar, tidskrifter och antologier

"Mjau!" vol 1, omslag av Natalia Batista. © Batista

Album

Mini tyskland.gif Tysk utgivning

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Mini turkiet.gif Turkisk utgivning

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Kuriosa

Syster till Catarina Batista som hon också skapar serier tillsammans med.

Recensioner

Källor

  1. Ett elitistiskt pris som splittrar seriebranschen, Natalias mangablogg, postat 6 maj 2018.

Mer om Natalia Batista

  • Suzanne Frieberg: "Högtryck hos mangaälskaren" (Sydsvenskan 2011-09-09, B-delen, s.18–19) Läs artikeln [länkad 2011-09-09]

Externa länkar