Rabén & Sjögren

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Johan Vilde och sändebudet" (nr 3), omslag av Jaime Vallvé, © 1980 Rabén & Sjögren

Bokförlaget Rabén & Sjögren är ett bokförlag som specialiserar sig på att ge ut barn- och ungdomslitteratur. Periodvis har man även gett ut serier för samma målgrupper.

Historik

Rabén & Sjögren grundades 1942 av Hans Rabén och Carl-Olof Sjögren, och ger sedan 1944 ut böcker av Astrid Lindgren.

Lindgren var också anställd som redaktör och ansvarig för barnboksavdelningen mellan 1946 och 1970. 1955–1959 utgav förlaget barntidningen Klumpe-Dumpe, med visst serieinslag – utöver Lindgrens serieversion av "Pippi Långstrump", även bland annat "Kajsa och Snurran" och "Mumintrollet". 1957 blev "Pippi Långstrump" förlagets första seriealbum.

Det var dock först efter att Astrid Lindgren lämnat posten som barnboksansvarig som serieutgivningen tog fart på allvar, och under sjuttio- och åttiotalet pågick en förhållandevis omfattande utgivning av främst svenskproducerade serier. En handfull av de tidigaste av dessa publicerades inom ramen för "Klumpe-Dumpe-biblioteket", som dock huvudsakligen fokuserade på bilderböcker.

Under nittiotalet ebbade serieutgivningen ut, och sedan 1998 ingår Rabén och Sjögren i Norstedts förlagsgrupp.

Vid mitten av 2010-talet inledde förlaget en nysatsning på serier, varav merparten publicerats med etiketten "Serie!". Bakom initiativet, som nominerades till Unghunden 2016 och vann samma pris 2017, stod Josefin Svenske och Fabian Göranson. Etiketten är vilande sedan årskiftet 2019/2020.

Seriealbum

Ett antal av böckerna har kommit i nyupplaga, men nedan anges enbart datum för första upplagan (undantaget utgåvor som genomgått en omfattande redigering).

1900-talet

2000-talet

Etiketten "Serie!"

Övriga serier

Hybridböcker

Utöver rena seriealbum, har Rabén & Sjögren under 2000-talet även gett ut ett antal böcker som kombinerar tecknade serier och prosa.

2011 övertog Rabén & Sjögren utgivningen av "Dagspöket", en serie bilderböcker av Jujja Wieslander och Jens Ahlbom, som vid enstaka tillfällen har inkluderat sekvensbilder.

Sedan 2017 publicerar förlaget även bilderbokserien "Handbok för superhjältar", inspirerad av amerikanska superhjälteserier och japansk mangaestetik.

Externa länkar