Skillnad mellan versioner av "Diskussion:Anime"
Wakuran (diskussion | bidrag) (Svar till Antila) |
Wakuran (diskussion | bidrag) |
||
Rad 68: | Rad 68: | ||
:Hmmm, de flesta källor jag har sett till etymologin har varit ordböcker på Internet och så, som i regel väljer engelskt ursprung. Mangagetter brukar föredra det franska ursprunget, å andra sidan. Om man anger båda ursprungen, tycker jag att det funkar. Problemet är att jag kan väldigt litet japanska, och har inte tillgång till tidiga tryckta japanska källor med ordet. [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ *]] '''''[[Användardiskussion:Wakuran|D]]''''' 20 januari 2008 kl.08.25 (CET) | :Hmmm, de flesta källor jag har sett till etymologin har varit ordböcker på Internet och så, som i regel väljer engelskt ursprung. Mangagetter brukar föredra det franska ursprunget, å andra sidan. Om man anger båda ursprungen, tycker jag att det funkar. Problemet är att jag kan väldigt litet japanska, och har inte tillgång till tidiga tryckta japanska källor med ordet. [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ *]] '''''[[Användardiskussion:Wakuran|D]]''''' 20 januari 2008 kl.08.25 (CET) | ||
::F.ö. är väl texten som den är nu litet grann en "många kockars soppa"-kompromiss. Hur säger Simon/Iggy att det har gått till? Simon har väl sagt själv att etymologin innan japanska är ganska luddig? [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ *]] '''''[[Användardiskussion:Wakuran|D]]''''' 21 januari 2008 kl.23.49 (CET) |
Versionen från 21 januari 2008 kl. 23.49
Varför envisas man att stava animé med accent? Eftersom svenska språket inte har stumma slutvokaler som franskan behövs inte en extra uttalsmarkör. I japanskan är alla vokaler i ordet "anime" korta och betoningen ligger på första stavelsen, därför är accenten också missvisande. Dessutom ger Seriewikin inga träffar på "anime" utan accent, så man borde åtminstone uppge stavningen utan accent som alternativ.--/ AinurEl 12 oktober 2005 kl.11.02 (CEST)
- Vi har i svenskan inte stumma slutvokaler, men vi har långa eller korta slutvokaler. Vanligast är väl (i alla fall i Uppland) att ett slut-e är kort. Vi använder därför t.ex. "é" lite då och då för att visa att ett e är långt, men nästan aldrig "è" som visar att det är kort. Det är inte så bra förklarat, varken av mig här eller i artikeln, men termen "anime" på svenska uttalas fortfarande ofta med långt slut-e, medan den i japan så klart uttalas på japanska med bara korta vokaler och i USA som "Annie-May". --Steamboat Willie 13 februari 2006 kl.14.22 (CET)
- I Mangakai är den vedertagna stavningen numera med accent. Detta har inget med den något obskyra etymologin att göra, utan beror helt enkelt på att (främst från franskan inlånade) ord som slutar på -é har ett etablerat böjningsmönster (matiné, matinéer, matinén) och uttrycket därför enklare låter sig användas i löpande text. Eftersom denna debatt redan har utagerats av de närmast sörjande (Mangakai) och Sef är en oss närliggande orgnanisation tycker jag att den av Mangakai certifierade stavningen gott kan övertas också av övriga Seriesverige. (Iggy Drougge på genomgång)
- Yo, Iggy! Kul att du tittar in. Om du skulle ha tid över skulle vi bli glada om du kunde fixa till några fler viktiga manga-relaterade artiklar, då de flesta av Wikins reguljära användare har rätt begränsad kunskap om området... /Bakayaroo 惑乱 分からん 29 maj 2006 kl.21.07 (CEST)
- (F.ö. måste jag säga att "anime/é" känns som ett av de dummaste orden som nånsin lånats in i svenskan, omöjligt att böja eller få det att flyta naturligt i vanligt tal... Mina 50 yen... Förövrigt har väl Svenska Akademin rekommenderat formen anime-(n)-er-na? 惑乱 分からん 29 maj 2006 kl.21.10 (CEST)
Anime
Hej, Ainur. Tack för rättelsen. Accenten berodde nog framför allt på okunskap hos oss. Jag åtgärdar det med en gång.
Inget skulle göra oss gladare än om du kom in och skrev lite om manga här på Wikin. Den biten är lite eftersatt just nu.
Om du själv inte har tid kanske du kan föra denna önskan vidare i mangakunniga kretsar?
/OlaHe
Behöver fonetisk hjälp..
Hur skriver man fonetiskt?
"Anime". Lånades från början från franskan till japanskan där det uttalas "ah-nih-meh" eller "à-ni-mè" dvs. med korta vokaler och betoning på a.
Till Sverige kom termen från franskan (eftersom manga och anime-vågen började där innan USA tog upp den) och stavades då (inte helt korrekt svenskt?) "animé" och uttalades "ah-ni-mé", dvs. två korta och en lång vokal med betoning på e. Vissa som läst ordet på nätet eller hört det av en amerikan uttalade ordet "anii-mè" dvs. kort-lång-kort vokal med betoning på i. Nästan lite bergslagsmål. I dag när så många lärt sig japanska för att kunna läsa serier och man har kommit i kontakt med anime som inte är dubbad till amerikanska av Carl Macek eller till svenska av Tomas Bolme så är det det japanska uttalet som dominerar, dvs. tre korta vokaler. Stavningen är numera försvenskad (anglikaniserad?) och har tappat accenten på "e". Uttalet är dock långt ifrån det amerikanska "Annie-May".
Okej... kan nu någon hjälpa mig med hur man skall skriva ovanstående? Förstår ni min förklaring? Hur skriver man fonetiskt de olika uttalen och betoningarna i seriewikin?
--Steamboat Willie 13 februari 2006 kl.14.12 (CET)
Etymologi
Är det inte mer vedertaget att "Anime" är en förkortning av japansk-engelska "animee(shon)" än av "dessin animé" (även om det franska ursprunger inte är helt otroligt)? 惑乱 分からん 20 februari 2006 kl.00.42 (CET)
- Är det? Var? --Steamboat Willie 20 februari 2006 kl.06.43 (CET)
- Enligt http://www.m-w.com/dictionary/anime (Merriam-Webster), http://www.bartleby.com/61/12/A0311250.html (American Heritage) och http://www.etymonline.com/index.php?search=anime&searchmode=none (Online Etymology Dictionary) är det engelska ursprunget troligare. http://en.wikipedia.org/wiki/anime säger att det engelska ursprunget är troligare än det franska (men verkar iofs blanda ihop det långa franska é:et med en diftong) Anime News Network anger troligen engelska i sitt lexikon http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/lexicon.php?id=45 men franskt ursprung i en krönika (eller hur man nu översätter "editorial") http://www.animenewsnetwork.com/editorial.php?id=32 . http://www.animeinfo.org/animeu/core101-l1.html anger bara det franska ursprunget. Dels så tyckte jag det var bäst att diskutera det här först, dels så kändes det för komplicerat att behöva skriva om hela det där stycket igår. 惑乱 分からん 20 februari 2006 kl.12.52 (CET)
- Jag vet att det är omtvistat. .. och (nästan) alla dina källor är amerikaner.. vilket kan spela roll... Men flera auktoriteter som var med när uttrycket myntades (tidigt 80-tal, om jag inte minns fel) säger att franska animerade serier var populära i Japan på den tiden så *troligen* så är det väl båda språken. Ozamu Tezuka använda "Manga Eiga" (med reservation för stavningen), men hans nära vän, Amerikanen Fredreik L. Schodt säger anime och påstår att det kommer från Franskan. så, det är inte helt lätt. Det känns lite som det svenska "animation" och "animering". Är det engelska, franska eller latinska låneord från början? Troligen alla tre. Vi använde "animation" för film så tidigt som 1912 (om jag läser min Kapten Grogg rätt). Vad gäller ordet "anime" frö ajgpansk tecknad film så "vet" jag att *vi* lånade in ordet till sverige från franskan (jag skyller på Zimeon Lundström som vanligt), för på nätet på engelska dök det upp först ett par år senare och då ofta från svenska tangentbord.. :-) Så, min slutsats (vi fåpr se om du håller med) är att amerikanerna lånade uttrycket från Svenskan! jag menar.. Japanerna lånade ordet från BÅDE engelska och franska och enligt vissa teorier även från ungerska och ryska (östeuropeiska barn-filmer var lika populära i Japan som i Sverige under 60-70-talen). Så.. det är det här med "vedertaget" jag inte riktigt kan hålla med om. // --Steamboat Willie 20 februari 2006 kl.13.56 (CET)
- Njaa, men just nu är det franska ordet det enda som nämns, vilket iallafall behöver omarbetas. Jag skulle själv ha skrivit något som "Ordet kommer antagligen ifrån en förkortning av "animeeshon", ett annat förslag som angetts är att ordet ska komma från franskans "animé"(animerad) eller "dessin animé"(tecknad film). Förklaringen är inte orimlig men anses mindre trolig." Diskussionen går vidare. Jag har svårt att hitta några andra uppslagsverk än amerikanska som innehåller ordet/anger ursprung överhuvudtaget, men du får gärna skicka andra källor om du hittar några. 惑乱 分からん 20 februari 2006 kl.15.05 (CET)
- Nåja.. Jag har ändrat lite. Jag vill inte skriva något som kan tolkas som en preferens för den ena eller den andra eller att något är troligare än något annat. De källor jag har har jag inte länkar till, för de är mest på papper.. :-) Men kolla gärna "anime" på andra wiki. Det verkar inte stå något på franska och tyska dock. --Steamboat Willie 20 februari 2006 kl.15.28 (CET)
http://de.wikipedia.org/wiki/anime
Anime (jap. アニメ) ist eine Abkürzung des englischen Begriffs animation (jap. アニメーション animēshon) und bezeichnet außerhalb von Japan, speziell in den westlichen Ländern, in Japan produzierte Zeichentrickfilme charakteristischer Machart.
http://fr.wikipedia.org/wiki/anime
Anime (prononcer « animé » ou アニメ en katakana) est un mot japonais basé sur le mot anglais animation et désignant les dessins animés, dont le Japon est un grand producteur.
- Jag orkar inte översätta allting nu, men både franska och tyska Wikipedia anger engelskt ursprung, om det är det du frågar efter. (Pluggat både franska och tyska på Komvux, och kan iallafall tillräckligt för att förstå huvuddragen i skriven text.). 惑乱 分からん 20 februari 2006 kl.19.07 (CET)
- F.ö. känns det som kort e i anime blir fel oavsett om det kommer från franskan eller engelskan, det borde ha ett långt e hursomhelst. Nåjaa. Etymologi och ljudändringar är ofta ett luddigt fenomen. 惑乱 分からん 20 februari 2006 kl.15.13 (CET)
- Kort e borde komma från japanska eller japanska dialekt. Franska är med långt e och engelska är ju antingen Annie-May eller aNEEmay. --Steamboat Willie 20 februari 2006 kl.15.28 (CET)
- Det jag menade var att ei-diftongen i engelska -ation -ate etc blir jap. ee (långt e) av någon anledning. Jag tror att det är en imitation av brittiskt uttal, precis som eng. -er blir jap. -aa och inte -eru, som man skulle tro som svensk. 惑乱 分からん 20 februari 2006 kl.19.07 (CET)
Jag ifrågasätter etymologin för ordet. (se även Iggy Drougges kommentar.) Jag har talat med Simon Lundström som i vissa fall påstås ha importerat ordet från franskan, och han påstår att det inte alls stämmer. Finns det några andra källor? Simon och mangakai torde vara de som först myntade begreppet i sverige eftersom man på åttiotalet inte talade om japansk tecknad film med namnet anime. --Antila 24 november 2007 kl.12.58 (CET)
- Hmmm, de flesta källor jag har sett till etymologin har varit ordböcker på Internet och så, som i regel väljer engelskt ursprung. Mangagetter brukar föredra det franska ursprunget, å andra sidan. Om man anger båda ursprungen, tycker jag att det funkar. Problemet är att jag kan väldigt litet japanska, och har inte tillgång till tidiga tryckta japanska källor med ordet. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * D 20 januari 2008 kl.08.25 (CET)
- F.ö. är väl texten som den är nu litet grann en "många kockars soppa"-kompromiss. Hur säger Simon/Iggy att det har gått till? Simon har väl sagt själv att etymologin innan japanska är ganska luddig? 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * D 21 januari 2008 kl.23.49 (CET)