Skillnad mellan versioner av "Baker Street"
OlaHe (diskussion | bidrag) m |
OlaHe (diskussion | bidrag) m |
||
Rad 11: | Rad 11: | ||
==Bakgrund== | ==Bakgrund== | ||
Serien är i sin essens en uppdaterad version av Arthur Conan Doyles berättelser om [[Sherlock Holmes]]. Idén till serien kläcktes 1988 av den unge tecknaren Guy Davis, som ville göra en serie om en punkversion av Sherlock själv. Efter att ha bollat förslaget med förläggaren Gary Reed, kom de båda överens om att modifiera idén en aning och göra en serie av den tillsammans. Resultatet blev att serien släpptes i sin egen tidning som såg dagens ljus 1989 och fick en relativt stor spridning bland läsare av [[independentserie]]r. | Serien är i sin essens en uppdaterad version av Arthur Conan Doyles berättelser om [[Sherlock Holmes]]. Idén till serien kläcktes 1988 av den unge tecknaren Guy Davis, som ville göra en serie om en punkversion av Sherlock själv. Efter att ha bollat förslaget med förläggaren Gary Reed, kom de båda överens om att modifiera idén en aning och göra en serie av den tillsammans. Resultatet blev att serien släpptes i sin egen tidning som såg dagens ljus 1989 och fick en relativt stor spridning bland läsare av [[independentserie]]r. Senare tog Davis över både författarskap och tecknande på egen hand. | ||
==Handling== | ==Handling== |
Versionen från 14 oktober 2006 kl. 16.09
"Baker Street" hette en serie av Guy Davis (bild) och Gary Reed (manus) som publicerades i en egen serietidning utgiven av Caliber Comics åren 1989–91.
Bakgrund
Serien är i sin essens en uppdaterad version av Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes. Idén till serien kläcktes 1988 av den unge tecknaren Guy Davis, som ville göra en serie om en punkversion av Sherlock själv. Efter att ha bollat förslaget med förläggaren Gary Reed, kom de båda överens om att modifiera idén en aning och göra en serie av den tillsammans. Resultatet blev att serien släpptes i sin egen tidning som såg dagens ljus 1989 och fick en relativt stor spridning bland läsare av independentserier. Senare tog Davis över både författarskap och tecknande på egen hand.
Handling
"Baker Street" utspelar sig i en alternativ värld där Englands viktorianska era har fortsatt ända in i 1980- och 90-talen, men där punken är den dominerande subkulturen. Kontrasten mellan de strikta viktorianerna i höga hattar, buskiga polisonger och långklänningar (det laglydiga samhället), och de skräniga, ovårdade punkarna (ungdomar, arbetslösa, kriminella) blir extra tydlig i ett fiktivt London vars klyftor är uppenbart inspirerade av Thatcher-erans Storbritannien. Världen är både lik och olik vår egen på samma gång.
Till detta London anländer i seriens början Susan Prendergast, en blyg och lite nördig läkarstudent från USA. Hon flyttar in som inackorderad hos de kvinnliga punkarna Harlequin och Sam och sköter deras hushåll för att dryga ut studiemedlen. Ganska snart blir Sue mot sin vilja indragen i flera märkliga händelser i Londons undre värld. Det visar sig att Harlequin i själva verket är Sharon Ford, tidigare Londons mest briljanta kriminalpolis, som blev narkoman och punkdrottning efter att hennes man dödats i tjänsten. Sharons hjärna är dock lika skarpsinning som tidigare, och än idag använder hon den för att lösa märklliga kriminalfall, både på egen hand och tillsammans med polisen. Samtidigt gör hon vad hon kan för att hålla ihop Londons punksamhälle som ständigt hotas av sönderfall på grund av interna stridigheter och maktkamper. Harlequin propagerar för fred och samförstånd och "honour among punks", vilket emellertid inte alla ställer upp på.
Susan känner sig med tiden allt mer tilltalad av brottsutredningarna och blir alltmer en doktor Watson till Sharons Sherlock Holmes-figur.
Karaktärsgalleri
- Sharon "Harlequin" Ford – punkdrottning och f.d. polis. (Seriens version av Sherlock Holmes.)
- Susan "Sue" Prendergast – blyg, nördig och tafatt amerikansk läkarstudent som inte känner sig hemma bland punkarna. (Analog till Sherlock Holmes assistent Dr. Watson.)
- Sam – Harlequins bästa vän och rumskompis. Missanpassad punktjej med ett hetsigt humör.
- Mr. Hudson – bokhandlare och ägare av huset på Baker Street där punktjejerna har sin lägenhet. Alltid på gott humör och villig att hjälpa till. (Analog till Sherlock Holmes hushållerska Mrs. Hudson.)
- Inspector Pinner – Poliskommissarie och tidigare kollega till Harlequin. En av de få poliser som uppskattar hennes hjälp i brottsutredninger. (Analog till flera av de Scotland Yard-poliser som Sherlock Holmes samarbetade med.)
- Toby och Toller – Två nördiga punkare som ofta syns i tjejernas sällskap. Toby är öppet förälskad i Sue.
- Baskervilles – Londons största illegala punk-klubb. (Syftar på Holmes-äventyret "Baskervilles hund".)
- Lady Gothic – Londons kriminella punkdrottning. Rival till Harlequin. (Analog till Holmes ärkefiende Professor Moriarty.)
- Noir – Ledare av ett kriminellt goth-gäng.
Utgivning
Tidningen Baker Street gavs ut i tio (?) nummer åren 1989–91 av Caliber Comics. Två längre följetänger publicerades: "Honour among Punks" och "Children of the Night". Dessutom kom minst två fristånde kortserier. Alla dessa återtrycktes i samlingsutgåvan "Honour among Punks", utgiven av ibooks 2003.
Kuriosa
Titeln kommer från en existerande gata i London där Harlequin, Sam och Sue bor. Det är även namnet på gatan där Sherlock Holmes har sin bostad.