Planetarian – Chiisana Hoshi no Yume

Från Seriewikin
Version från den 23 juli 2016 kl. 17.51 av Johnny Hazard (diskussion | bidrag) (kat + tragik)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Planetarian", bild ur animen. © Funimation.

"Planetarian – Chiisana Hoshi no Yume" ("Planetarian ちいさなほしのゆめ"), manga av Yūichi Suzumoto och Eeji Komatsu.

Handling

I en grå och regnig post-apokalyptisk värld, 30 år efter det att ett världskrig med nukleära och biologiska vapen brutit ut, är de flesta städer i ruiner och bara kvarblivna anti-personella automatvapen rullar på gatorna. Trots detta beger sig ibland så kallade "junkers" in i städerna för att leta efter värdesaker som mediciner, konserver, verktyg och ammunition. En av dessa, en man i 30-års åldern, försöker undkomma automaterna och söker skydd i en byggnad som ser relativt oskadd ut, Flowercrest Department Store, och finner till sin förvåning att det på den översta våningen fortfarande finns elektricitet.

Här finns också ett planetarium, och han blir välkomnad av dess konferenciär, en kvinnlig robot vid namn Yumemi Hoshino. Hon är mycket artig och bjuder in till dagens förevisning och överlämnar en bukett då han är den 2,5 miljonte besökaren (och den första på nära 30 år). Blomsteravdelningen har dock inte svarat på länge, så buketten består mest av skrot. Yumeni själv är inte längre en helt korrekt fungerande robot, hon har inte servats på tre decennier och har ett sviktande batteri som fått henne att gå ned i sparläge och vissa rutiner sviktar, som hennes tiduppfattning vad det gäller konversationslängd. Det visar sig också att planetariets utrustning inte fungerar, och förevisningen blir inte av.

Yumeni säger att reparationspersonal har begärts, och lovar att meddela honom så snart allt fungerar igen. Junkern blir först helt irriterad på Yumenis pratighet och oförmåga att inse att hon är en övergiven relik bland ruiner. Han tar sig därifrån, men vänder tillbaka då natten har fallit på och börjar av någon anledning att hjälpa Yumeni med att reparera planetariets projektionsmaskin. Det visar sig att Yumeni bara har 75 timmar kvar av sin batteritid, 15 timmar/dag, och han stannar tills vidare och konverserar med henne bland annat om himlen samt drömmar och tårar, saker hon känner till men som robot inte kan uppleva. Berättelsen har därigenom inslag av tragik och japansk moe, mer än ren sentimentalitet, i skildringen av huvudpersonernas öde i en teknologisk och mänskligt fullständigt sönderfallen värld.

Publicering

Mini japan.gif Japan

En volym 2008 från Visual Arts.

I andra media

Ursprungligen ett tv-spel från Key 2006. Blev en OAV-anime 2016 i 5 avsnitt av Kadokawa. Streamas i Japan av Daisuki och i USA av Funimation. En tecknad långfilm följer hösten 2016.

Länk