Peter Furuholm

Från Seriewikin
Version från den 7 februari 2011 kl. 21.01 av Georges (diskussion | bidrag) (→‎Länkar: http://www.konstrondan.com/medlemmar/furuholm/furuholm.htm)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Peter Furuholm (1963) sysslar med illustrationer, serier och måleri vid sidan av sitt ordinarie arbete.

Petruz.jpg



© PF
"Magnus och Patrick kör moped", Ruta ur opublicerad självbiografisk serie från 1979
© Peter Furuholm

Furuholm tecknade serier under hela barndomen. Sina första teckningar fick han publicerade i Svenska Missionskyrkans tidningar Svensk Veckotidning och Familjevännen. När Svenska Serier startade 1979 skickade han in många bidrag som samtliga blev refuserade. Charlie Christensens serie i nr 3 av Svenska Serier 1979 påverkade Peter Furuholm starkt. Det personliga och vardagliga var något nytt. Han ville själv göra en självbiografisk serie om en ung kille som levde på landet.

1982 gav Furuholm ut ett Fanzine kallat Petrus Immanuel. Det fick god kritik i Seriefrämjandets Bild & Bubbla. Under 80-talet fortsatte han att ge ut olika Fanzine.

Furuholm började läsa teologi 1984. Tillsammans med några studiekamrater började han göra en serie kallad ”Pastor Jansson”. De skickade några stripar till Missionskyrkans rikstidning Svensk Veckotidning. Det ledde inte till någon publicering, men det blev en artikel om pastorskandidaten som tecknade serier. Två år senare kontaktades han dock av redaktör Ingvar Hansson som skulle starta en tidning för pensionärsföreningen RPG. Hansson ville ha en snäll och rolig serie. Det blev ”Lilla Ida” som gick i tidningen fram till 2007.

Under 80- och 90-talet gjorde Furuholm emellanåt illustrationer åt Svensk Veckotidning och tidskriften Tro&Liv.

En kompis från tonåren, Gösta Råsmark, som startat en annonstidning för hushållen i Hultsfreds kommun hade en idé för en serie i tidningen. Tillsammans startade de ”Dacke och Lifv”; en serie om två gamla kompisar och deras familjer.

Under en lång sjukskrivningstid återvände Furuholm till sitt alter ego Magnus Boberg, och gjorde, som en slags rehabilitering, en serie om att fylla 40, vara utbränd och möta gamla vänner efter många år. Därefter följde en stripserie, publicerad genom Internet, med vardagliga roligheter om familjelivet och tänkvärda återblickar till ungdomen.

Länkar

"Häng med på Party" i Svenska Serier 3/79 påverkade Peter Furuholm starkt. © Charlie Christensen.