Tôrparkusiner
.
Tôrparkusiner är en bondkomisk serie skapad 2003 utav Peter Karlsson. Den bygger på en serie amatörproducerade kortfilmer, som serietecknaren spelade in tillsammans med sina vänner emellan 1997 och 2000. Flera utav karaktärerna är karikeringar utav bekantas utseende. Tôrparkusiner handlar om, som namnet antyder, två kusiner ute på den dalsländska landsbygden. Deras gård heter Granehult och ligger i Högsbyn, som ligger i Tisselskogs socken.
Tôrparkusinerna publiceras i NWT sporadiskt på fredagarna. Den har förekommit i Västerbygdens Nyheter, klubbtidningen Småbrukaren, en kort stund i Kvällsstunden och på P4VÄSTS hemsida, som en seriejulkalender. Den har, också, varit gästserie i Göteborgsposten 2012.
Olov Larsson
.
Olov är den ena utav kusinerna. Han är storvuxen och bullrig. Man kan beskriva honom, som en 100-kilos tonåring (trots sin medelålder) med stor levnadsglädje. Det finns inga existentiella funderingar i Olov Larssons huvud. Dagen tas, som den kommer, och den absoluta njutningen består utav: snus, god mat och dryck, i viss mån musik, samt fruntimmer.
Olov är inflyttad ifrån Åmål, men är född i Dals-Långed. Han har ett dåligt äktenskap bakom sig, som har gjort honom till inbiten ungkarl. Olov kan ingenting om jordbruk, egentligen, utan brukar smita undan sysslorna på gården och, istället, ta en liten tupplur på höskullen eller ta ett parti poker med vännerna. Han kreativitet ligger i många sidoprojekt, som oftast slutar i misslyckande. Oftast retar han gallfebern på sin kusin. Själv anser han sig vara en "playboy" och brukar flirta med två utav bygdens kvinnor: Emma och Nina. Deras krav på romantik brukar dock sällan överensstämma med Olovs dito. Olov är för det mesta klädd i randig gubbkeps, rutig väst, stickad tröja och mörka byxor. Snusdosan (Dåsa’) har han alltid med sig i västfickan.
Sigvard Josefsson
.
Sigvard är den andre kusinen. Han är mindre och lite mindre spontan än Olov. Han föddes i en sjömanshytt på Atlanten (påstår han) och hans far var tredjestyrman på en Atlantångare. Moderns existens är mycket mer fördold och själv har han haft teorier om, att hon kan ha varit en fripassagerare på den nämnda båten. Sigvard är ägare utav Granehult, som han ärvde efter faderns bortgång, och vårdar gården som ett skötebarn. Han kan det mesta om lantbruk, men utanför detta, så är han väldigt tafatt och vilsen. Då får, oftast, Olov rycka in med sina erfarenheter och utsocknesrutiner.
Sigvard romantiserar gärna sin vardag. De långa arbetspassen, väldigt ofta utan hjälp, ger honom tillfälle till eftertanke och funderingar. Han är, därför, mycket klokare än Olov. Men han är betydligt mer osocial. Kvinnor förstår han sig inte på. "Maud på Killingevål" är förälskad i Sigvard, men vågar aldrig deklarera sina känslor för honom. Hon ger honom hela tiden småvinkar, men dessa uppfattas aldrig. Sigvard går oftast klädd i vinröd basker, ljusblå skjorta, mörk väst och mörkblå byxor.
Bäng'sfôrs-Kjälle
.
Kjell Strand bor på gården "Typpahe´n" (Ungefär Hönsheden på rikssvenska). Han är en kraftkarl och tvättäkta gentleman ifrån tätorten Bengtsfors, som tidigt flyttade till Högsbyn och skaffade egen gård. Han är 197 centimeter lång och har 52 i skor. Hans efternamn är en liten blinkning till den duktige pianisten, kompositören och dirigenten Leif Strand, men något släktskap är nog knappast troligt. Kjälle har dubbelt så stor gård, som Olov och Sigvard, och arbetar snabbt och effektivt. Detta hindrar honom dock föga ifrån att titta förbi hos sina grannar och dra ett par osannolika, men roliga, skrönor. Kjälle känns igen på sin stora fårskinnsmössa (Lôe-myssa), luddiga väst och sin rutiga skjorta.
Övriga karaktärer
Vid sidan om de två (om man vill: tre) huvudkaraktärerna, så förekommer det ett ganska rikt typgalleri i serien.
Skomakare Sören Kallander, en snål och argsint skomakare, som har ett ganska så maniskt dille på all sorters jakt.)
Fru Kallander (förnamn inte känt), den besvikna skomakarhustrun, som tycker maken är en tråkmåns.
Holger "Gräppla-Svenssôn", ett impulsiv och lättretligt byoriginal. Han är ständigt i luven på Kallander.
Monika Svensson, Holgers fru, som mest suckar åt sin mans påhitt. Hon brukar ofta lura honom, utan att denne märker något.
Emma Boberger, mullig flicka, som hela tiden skall försöka gå ner i vikt. Hon är ibland på "träff" med Olov.
Handlare Klaveberg. Han äger Nilsbyns lanthandel och Olov brukar ibland springa ärenden och göra småjobb åt honom.
.
Maud Årvald En hemvävd kvinna i 30-årsåldern, som försöker förföra Sigvard. Hennes rara sätt hämmar dock försöken.
Frida och Jonas Åkesson Boendes i byn Björke. Jonas är liten och påstås vara sjuklig, så hans fru Frida daltar med honom.
Gubben Gran (Förnamn okänt) är socknens åldring. Han är en bra bit över 90-år, men linkar runt med sin käpp och kommenterar vardagen.
Baja-Maja (Riktiga namn: Eva-Maj Kåre) är barnbarn till Gubben Gran. Hon är ett kvinnligt original, som köper och säljer gödsel.
Nina Flaurin, en storvuxen kvinna med sneda 50-talsglasögonbågar. Hon brukar, precis som Emma, följa med Olov på träff.
Leopold "Lôren", traktens fyllebult.
"Päsa-Lisbeth", sköter om ett kafé, som tillhör hennes far.
Språket
Det dalsländska språket är nästan hälften utav poängen med "Tôrparkusiner". De flesta pratar en grov dialekt, vilket kan vara svårfattat till en början. Tecknaren har dock alltid försökt att placera orden i en mening, så det svåraste dialektordet kan GISSAS fram via resten utav meningens ord. Det förekommer, också, vissa kraftuttryck. Dessa ersätter, i regel, de mycket mer riksomfattade svordomarna. Inspirationen kommer ifrån förra sekelskiftets skämtteckningar utav , Knut Stangenberg, Hilding Nyman och Albert Engström, där texten skrevs på Västgötska, Småländska och t.o.m. Skånska. Också Rit-Olas,"Biffen och Bananen, " pratade på ett ganska så karaktäristiskt sätt, i detta fall Stockholmsslang.
Citat: "Ijiande mejen!" (Sigvard)
Citat: "Dä' ska va' tusan te käärh å va' bätter än ingen!" (Olov)
Tisselskog
Tisselskog finns på riktigt och ligger i Bengtsfors kommun i Dalsland. Många utav byarna i ”Tôrparkusiner” bär samma namn, som i verkligheten, men någon geografisk korrekt avbild är det inte. Kusinernas Tisselskog är mest en fiktiv skapelse med vissa detaljer hämtade ifrån verklighetens socken med samma namn. Alla karaktärerna är påhittade, bör poängteras.