Willy på äventyr
"Willy på äventyr" ("Rob the Rover" i original) var en brittisk äventyrsserie skapad 1920 av Walter Booth. Den 15:e maj gjorde figuren Rob/Willy och hans trogna hund Jim sitt första framträdande i den engelska barntidningen Puck. Från början bestod serien av avslutade äventyr som publicerades varje vecka, men 1921 gick den över till att bli en följetongsserie. Serien fortsatte i Puck ända till den 11:e maj 1940 då pappersbristen under andra världskriget medförde att den lades ner. Två avsnitt publicerades därefter i barntidningen Sunbeam innan även den försvann.
Serien handlade om den föräldralöse pojken Rob/Willy som upphittats ensam på en flotte mitt på havet av den gamle fiskaren Daniel ("farbror Anders" på svenska). Eftersom pojken inte kom ihåg något av sitt ursprung blev hans liv nu en äventyrlig jakt efter sanningen, en jakt som ledde honom till spännande platser över hela världen.
Andra figurer dök upp under årens lopp och vissa av dem kom för att stanna, såsom vetenskapsmannen professor Seymour och dennes dotter Jane (Jonna på svenska).
Serien blev enormt populär i sitt hemland och spred sig sedermera till Skandinavien, framför allt till veckotidningen Allers där den var ett stående inslag åren 1923–1976. Från början hette serien här "Bland Söderhavets pirater", men bytte namn till "Willy på äventyr" 1928.
Då serien lades ner i England 1940 fortsatte den i en skandinavisk version (huruvida den var "laglig" och gjord på licens eller inte är oklart). Den skandinaviska versionen skapades av dansken Harry Nielsen. 1956 togs den över av Aage Grauballe (manus) och Tage Andersen (bild) och dessa fortsatte med produktionen till 1977.
Ur vissa aspekter blev skandinaviska "Willy" en helt ny serie, som innehöll en hel del Blixt Gordon-inspirerade science fiction-inslag, till skillnad från det brittiska originalet som var en mer klassisk äventyrsserie.