Aegeus

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Aegeus är en superskurk i DC:s universum och en fiende till Wonder Woman. Figuren skapades av Dan Mishkin och Gene Colan och dök först upp i Wonder Woman (vol. 1) nr 297 (november 1982).

Historik och handling

Nikos Aegeus introduceras i Wonder Woman nr 297 (1982) som en grekisk terrorist som under en tid på flykt gömt sig på en öde ö där han träffat den blinde äventyraren och monsterdödaren Bellerofon från den grekiska mytologin. Bellerofon gav Aegeus superkrafter – superstyrka, tillgång till Zeus' magiska åskviggar och möjlighet att rida på den legendariska flygande hästen Pegasus. I gengäld skulle Aegeus hjälpa Bellerofon att få synen tillbaka genom att ta reda på var Wonder Womans hem Paradisön ligger. På Paradisön finns nämligen Amazonernas högteknologiska Purple Ray som kan bota de flesta skador.

Aegeus försöker att finna Paradisön och Purple Ray-teknologin genom att utöva utpressning på Wonder Woman och kidnappa hennes vän Steve Trevor, men han besegras av Wonder Woman innan han nått Paradisön. Han återkommer i Wonder Woman nr 306 (1983) för att hämnas på Wonder Woman och Trevor, nu även beväpnad med guden Vulcans magiska kniv, men misslyckas än en gång.

Efter DC:s storsatsning "Crisis on Infinite Earths" (1984–85) skrevs Wonder Womans historia om från starten, och i den nya versionen fanns Aegeus inte med. Det antogs att han inte existerade i DC:s moderna kontinuitet, men tjugosju år efter sitt senaste framträdande dyker han upp igen, synbarligen med större delen av sin bakgrundshistoria intakt. I Wonder Woman nr 600 (2010) framträder han som en terrorist som håller staden Washington gisslan, men som besegras av Wonder Woman och Superman.


Första framträdande: Wonder Woman (vol. 1) nr 197 (november 1982)