Crisis on Infinite Earths

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Amerikansk crossover-serie från DC Comics 1985–86. I stort sett alla DC:s superhjältar och övriga figurer medverkade och bäddade för en nystart av DC:s universum. Crossover-serien "Zero Hour" var en indirekt uppföljare till Crisis, medan "Infinite Crisis" kan betraktas som en direkt uppföljare.

Syftet med hela serien var att göra en omstart (reboot) av DC:s superhjälteuniversum, där man ansåg att den oerhörda mängd superhjältar som fanns i universumet, ofta i flera versioner, var svåröverskådligt och kunde verka avskräckande för nya läsare.

Berättelsen skrevs av Marv Wolfman, skissades av George Pérez och tuschades av Mike DeCarlo, Dick Giordano och Jerry Ordway.

Bakgrund

DC hade, när de började ge ut superhjälteserier runt 30-40-talet (Golden Age), ingen genomtänkt kontinuitet, utan hittade i princip på nya historier månad för månad utan någon tanke på om de kunde säga emot någon tidigare berättelse. Under 60-talet började konkurrenten Marvel skapa ett superhjälteuniversum med mer genomtänkt kontinuitet (Silver Age), och DC hoppade snart på tåget. När fansen upptäckte gamla historier där kontinuiteten sade emot sig själv kunde redaktionen förklara saken med att DC hade ett multiversum där ett äventyr hade hänt Superman på "Jord 2", ett annat på "Jord 3" och så vidare. "Crisis on Infinite Earths" (som betyder "Kris på oräkneligt antal jordar") resulterade i att DC därefter inte längre skulle ha ett multiversum utan dess serieuniversum skulle bara ha en dimension.

Handling

Eftersom man ville göra en omstart, så avlivade man helt enkelt en mängd av DC:s superhjältar och superskurkar.

Superskurken Monitor, som hade introducerats av DC för just detta syfte, hade en avgörande betydelse tvärs över dimensionerna i hela berättelsen. Monitor mördas av sin assistent Harbinger, vilket utlöser en energi som samlar flera jordar i ett gemensamt limbouniversum. Harbinger samlar superhjältar från flera dimensioner för att strida mot Anti-Monitor, samtidigt som en mängd andra superskurkar enade sig under Brainiac, som framförallt såg till att värva Lex Luthor från Jord 1 för att med en antimateriakanon förinta de alternativa jordar som befinner sig i limbo.

Dödsfall

Publicering

"Crisis on Infinite Earths" publicerades i en egen serietidning som hette just Crisis on Infinite Earths. Dessutom publicerades en mängd berättelser i DC Comics reguljära serietidningar som hade en mer eller mindre direkt koppling till "Crisis...", se nedan.

Officiella och inofficiella tie-in-nummer av serietidningar: Pre-Crisis (före "Crisis")

Officiella och inofficiella Tie-in-nummer: Crisis

Tie-in-nummer: Post-Crisis (efter Crisis)

Se även

Externa länkarStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!