AltCom

Från Seriewikin
Version från den 7 oktober 2023 kl. 13.22 av Keffy (diskussion | bidrag) (→‎AltCom 2014)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

AltCom heter Malmös första vuxenseriefestival. Den började som utställningen C'est Bon AltCom Exhibition 2004 i C'est Bon Kulturs regi, och blev seriefestivalen AltCom 2010 med Seriefrämjandet som arrangör. AltCom är tänkt att gå av stapeln vartannat jämnt år i Malmö, vartannat udda år arrangeras istället barn-och-ungdomsfestivalen I seriernas värld. Från och med 2016 gick Seriefrämjandet och AltCom skilda vägar, och AltCom blev en egen förening, driven av C'est Bon Kultur, Mattias Elftorps Wormgod, och Tusen Serier. 2020 och 2022 genomfördes ingen festival på grund av covid-19-pandemin.

C'est Bon AltCom Exhibition 2004

C'est Bon AltCom Exhibition 2004 var en utställning med vuxenserier arrangerad av C'est Bon Kultur i samarbete med Seriefrämjandet, på Loftet vid Lilla Torg i Malmö, den 25–29 maj 2004. Vernissage var den 24 maj och en paneldebatt arrangerades i anslutning till utställningen den 29 maj. De utställda serieskaparna var Tommi Musturi, Ole Comoll, Camilla Eklund, MadeInHurry, Knut Larsson, Mats Källblad, Danijel Zezelj och Anke Feuchtenberger.

C'est Bon AltCom Exhibition v1.2

Ett urval av utställningen, plus några tillägg, presenterades på danska seriefestivalen Komiks.dk i Köpenhamn, november 2004. Utställda var Ville Ranta, Ole Comoll, Knut Larsson, Tommi Musturi och Anke Feuchtenberger.

AltCom 2010

I november 2010 anordnade Seriefrämjandet vuxen- och small press-seriefestivalen AltCom i Malmö, med mässa, utställningar, evenemang och internationella gäster. Årets tema var "sex & krig" och inriktningen på serier från mindre förlag, samt egenpublicerade fanzin och album. Drivande kraft bakom festivalen var C'est Bons Mattias Elftorp. Huvudhelgen var 12–14 november, men redan 5–7 november tjuvstartade det med en minifilmfestival för animerad film i samarbete med Folkets Bio. gäster till AltCom 2010 inkluderade Ho Che Anderson, Ivan Brun, Marcos Farrajota, Danijel Zezelj, Jessica Lurie, Marjan Stanic, Aino Sutinen, Jyrki Heikkinen, Terhi Ekebom, Thomas Schrøder, Tatiana Goldberg, Howard Hardiman och Nik Neves.

Till festivalen utgav Seriefrämjandet i samarbete med Wormgod en antologi med internationella bidrag, "AltCom 2010 SEX & WAR anthology".

AltCom 2012

I november 2012 anordnade Seriefrämjandet vuxen- och small press-seriefestivalen AltCom i Malmö, med mässa, utställningar, evenemang och internationella gäster. Årets tema var "no borders".

Till festivalen producerades det även en antologi med internationella bidrag, "AltCom 2012 NO BORDERS anthology", av Seriefrämjandet.

AltCom 2014

AltCom 2014, med temat Postapokalyps, genomfördes i Malmö den 4–9 november, och arrangerades av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad, Kulturrådet och Sparbanksstiftelsen Skåne, i samarbete med Folkets Park och C'est Bon Kultur.

Till festivalen publicerade Seriefrämjandet antologin "AltCom 2014 POSTAPOKALYPS anthology".

AltCom 2016

Festivalen tog plats på Hybriden, Mitt Möllan och Folkets Park i Malmö den 28-31 juli. Festivalen bestod av utställningar, filmvisningar, live music, seriemarknad, samtal och workshops. Till festivalen producerades även en gratis antologi "AltCom 2016 WORK anthology" av Tusen Serier.

AltCom 2018

En väldigt liten och teoricentrerad festival som tog plats inne i lokaler som tillhör Panora (Folkets Bio) i Malmö 23-26 augusti 2018. Som vanligt förekom en utställning och några fanzinebord, men det inslag som fick mest uppmärksamhet var den intima teoridebatten mellan halvdussinet deltagare. Temat var: "How to survive a dictatorship", och Tusen Serier publicerade antologin "AltCom 2018 Anthology: How to Survive a Dictatorship".

Mer om AltCom

Externa länkar