Automan

Från Seriewikin
Version från den 4 januari 2010 kl. 10.10 av OlaHe (diskussion | bidrag) (→‎Historik och handling)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med tv-figuren Automan.


Automan är en robothjälte från DC Comics. Hans egen serie publicerades i ett fåtal avsnitt i tidningen Tales of the Unexpected på 1960-talet. Därefter har han gästspelat i en handfull andra seriepublikationer. Automan dök först upp i Tales of the Unexpected nr 91 (1965).

Historik och handling

Den ursprungliga serien med Automan publicerades endast i tre avsnitt i Tales of the Unexpected nr 91, 94 och 97 (1965–66). Till sitt sista nummer pryddde han även omslaget. Det är osäkert vem som skapade serien eftersom manusförfattaren till det första avsnittet är okrediterad, men till det andra avsnittet är Bob Haney angiven som författare. Tecknarna av serien var i tur och ordning Lee Elias (nr 91), Bill Ely (nr 94) och Jay Scott Pike (nr 97). Serien handlar om hur Robot #32198 alias Automan, en självtänkande robot konstruerad av vetenskapsmannen Professor Miller Sterling, tar examen från "robotuniversitetet" Robot Tech och därefter frilansar i olika yrken, bland annat som butler och livvakt. I det sista avsnittet i nr 97 strider han mot den märkliga varelsen Mutant-Man.

Därefter syntes inte Automan till på femton år, men i en historia om Star Hawkins i DC Comics Presents nr 33 (1981) avslöjas det att han överlevt ända till slutet av 2000-talet och att han då "gifter sig" med Star Hawkins robotassistent Ilda.

I den sex nummer långa miniserien Enginehead av Joe Kelly och Ted McKeever (2004) är Automan en av sex teknologiskt baserade hjältar och skurkar som tillsammans kombineras till den cybernetiska varelsen Enginehead. Deras individuella personligheter tycks här raderas, men efter seriens slut har flera av dem (bl.a. Emil Hamilton och Doctor Cyber) återvänt till sina normala personligheter och man kan anta att även Automan har gjort detsamma.

Framträdanden

  • Tales of the Unexpected (vol. 1) nr 91 (oktober–november 1965)
  • Tales of the Unexpected (vol. 1) nr 94 (april–maj 1966)
  • Tales of the Unexpected (vol. 1) nr 97 (oktober–november 1966)
  • DC Comics Presents (vol. 1) nr 33 (maj 1981)
  • Legionnaires nr 68 (februari 1999) [robotkroppen utställd på museum i framtiden]
  • Enginehead nr 1–6 (juni–november 2004) [som del av Enginehead]