Bokjuryns seriepris

Från Seriewikin
Version från den 30 juni 2020 kl. 15.13 av E.G. (diskussion | bidrag) (Ingen mer utdelning efter 2015)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Bokjuryns seriepris (formellt: Bokjuryn: kategori serier) var en kategori i litteraturpriset Bokjuryn. Bokjuryn var ett årligt svenskt litterärt pris där barn och ungdomar mellan 0 och 19 år röstade fram sina favoritböcker ur årets utgivning av barn- och ungdomslitteratur. Priset strävade efter att "stimulera barns och ungdomars läsning och läslust, visa respekt för unga människors egna bokval, instifta ett litteraturpris där barns och ungdomars egna val får styra samt skapa ett nationellt samarbete som ger större genomslag för lokalt anpassat arbete med lässtimulans i skolor, förskolor, bibliotek och bokhandel."

Priset instiftades i Sverige 1997 och finansierades av Kulturrådet. Från och med 2008 var det Svenska Barnboksinstitutet som ansvarade för Bokjuryn. Det sista året priset utdelades blev 2015, då Kulturrådet inte ville fortsätta finansiera priset utan ville utveckla andra åtgärder för att främja läsande och språk.[1]

Kategorin serier introducerades 2009 för seriealbum utgivna 2008. Eftersom det är ett bokpris, är det seriealbum som tävlar, inte till exempel serietidningar.

Pristagare kategori serier

Följande seriealbum vann genom åren.[2]

Källor

Externa länkar


Wikipedia-logo.png

Artikeln, i den version den hade den 31 maj 2010, innehåller delvis information hämtad från Wikipedia: Bokjuryn.