Diskussion:Valerian and the City of a Thousand Planets

Från Seriewikin
Version från den 1 augusti 2017 kl. 00.49 av Wakuran (diskussion | bidrag) (→‎Tveksam?)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Tveksam?

vi brukar väl bara nämna det som en kommentar i artikeln om själva serien att något har blivit film? Det brukar väl inte generera ett eget uppslag? Hoff (diskussion) 28 juli 2017 kl. 13.53 (CEST)

Det kan bero på om filmen kan anses tillräckligt intressant i sin egen rätt, men i det här fallet räcker det nog med att flika in informationen i huvudartikeln. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 28 juli 2017 kl. 14.28 (CEST)
Nu har jag inte sett filmen ännu, men med tanke på att "Linda och Valentin" i sig som serie ofta anses ha påverkat olika science fiction-filmer väldigt mycket, att filmen har föregåtts av många års spekulationer och att filmen (som det verkar) inte bara är en dussinfilmatisering likt DC:s och Marvels superhjältefilmer, så kan det finnas en hel del att skriva om filmen även ur ett serievetarperspektiv. Då tycker jag att en egen artikel om filmen kan vara berättigad i det här fallet. E.G. den 29 juli 2017 kl. 13.20 (CEST)
Är fortfarande inte övertygad. Finns det något kriterium som avgör när en film ska få en egen artikel och när den bara ska nämnas "när serien blivit film" i huvudartikeln om serien? Exempelvis har inte V för Vendetta, Spielbergs Tintinfilm eller Studio Ghibli-filmerna egna uppslag. Och de är väl historiskt mer intressanta än (som det verkar) totalfloppande Valerian? Antagligen är t.o.m. Adele (av samma regissör) viktigare i så fall? (För att då inte tala om alla alla alla superhjältefilmer...)Hoff (diskussion) 31 juli 2017 kl. 16.44 (CEST)
Det vore nog bra att diskutera kriterier för när filmatiseringar kan få egna artiklar. Har du själv några förslag på villkor som borde vara uppfyllda?
Något som jag tycker att man inte skall gå efter, är argument i stil med att "den och den filmen har ingen artikel, och därför borde också den här raderas/införlivas i seriens huvudartikel". Varje film borde bedömas för sig och dessutom är avsaknaden av en viss artikel snarare ett skäl att skapa den artikeln än att radera en befintlig. Jag kan tänka mig att det ofta kan passa att samla en series samtliga film- och TV-adaptioner i en gemensam artikel, kanske också kombinerat med ev. scenuppsättningar m.m. Jag kan också tänka mig att en film kan vara intressantare att skriva om, ifall seriens upphovsmän på något sätt också medverkat till filmens förverkligande. E.G. den 31 juli 2017 kl. 23.38 (CEST)
Det kan väl eventuellt finnas skäl när en filmversion haft särskild betydelse för serieversionen i efterhand. Vad det gäller Studio Ghibli tror jag i princip bara det är Nausicaä som blivit serie parallellt, även om flera andra filmer blivit fumetti efter premiären. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 1 augusti 2017 kl. 01.49 (CEST)