Nausicaä

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Nausicaä" av Hayao Miyazaki. © Viz.

Nausicaä (ナウシカ), kvinnlig seriehjälte från fantasy-/science fictionserien med samma namn (även kallad "Kaze no Tani no Naushika"/"風の谷のナウシカ") av Hayao Miyazaki.


Innehåll

Tema

"Nausicaä" brukar beskrivas som Hayao Miyazakis livsverk.1 Tematiskt tas i den postapokalyptiska Nausicaä upp eviga konflikter som de mellan människan och naturen, krig och fred, hopp och förtvivlan samt liv och död. Nausicaä är en själsligt stark person och hjältinna, som inte för inte är namne med Odysseus räddare i Homeros.

Handling

Nausicaä är en prinsessa i en tid och värld med stora ekologiska problem. Krigen har gjort att civilisationen återgått till ett primitivt feodalt stadium. I förgiftade regnskogszoner lever bara egendomliga växter (som avger dödliga sporer) och gigantiska insekter, Ohmu, som verkar hata mänskligheten.

Nausicaäs fredliga dal, där havsvinden skyddar mot giftsporerna, dras in i världens oro. Krig och hat gör sig gällande då det Tokmekiska imperiet anländer och Nausicaäs far dödas. Deras maktgalna prinsessa Kushana planerar att återuppväcka en av de gudomliga Krigarna från det stora kriget för tusen år sedan. Nausicaä blir tvungen att försöka finna en väg till fred och försoning mellan både människor och natur.

Publicering

Mini japan.gif Japan

"Nausicaä" gick som följetong i japanska Animage mellan februari 1982 och mars 1994. Sju samlingsvolymer utkom sedan, vilka sålde i över 10 miljoner exemplar. Återtryck i 4 volymer.

Mini usa.gif USA

"Nausicaä" publicerades i USA av Viz Media, först i vanligt serietidningsformat (27 nummer, 1988–), senare i form av 4 volymer (1997).

I andra medier

Miyazaki är främst känd som animatör, och även filmen om Nausicaä (1984) blev en stor och tidig framgång för hans studio Ghibli. Filmen motsvarar den första serieboken. Serien är ej översatt till svenska, men på video har filmen getts ut under titeln "Vindens krigare" av Ozon Media.

Priser och utmärkelser

Serien erhöll Seiun Award 1995 i kategorin "Best Comic".

Fotnoter

1. Se: McCarthy, Helen, Hayao Miyazaki, Master of Japanese Animation, Stonebridge Press, 1999.