Skillnad mellan versioner av "Fickjournalen"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (Bild.)
Rad 1: Rad 1:
 
[[Kategori:Övriga publikationer innehållande serier]]
 
[[Kategori:Övriga publikationer innehållande serier]]
[[Bild:Acke_Andersson.png|frame|'''Acke''' ur "Acke Andersson – alla tiders kille" ur ''[[Fickjournalen]]'' nr 51/1955. © Archie Comics]]
+
[[Bild:Fick.jpg|thumb|200px| ''Fickjournalen från 1958]]
'''''Fickjournalen''''', svensk ungdomstidning i miniformat från 1940-talet. Innehöll ett flertal tidiga publikationer av importerade serier såsom "Pelle och Lisa" ("[[Snobben]]"), "Acke Andersson" ("[[Acke]]"), "Lilla Lulu" ("[[Lilla Lotta]]") m.fl.  
+
'''''Fickjournalen''''', svensk ungdomstidning i miniformat från 1940-talet. Tidningen var bokstavligen i fickformat, någonstans mitt emellan A5 och A6. Innehållet var främst inriktat för tonårsflickor och omfattade filmstjärnereportage, musikresencioner och romantiska noveller. Utgivningen fortsatte åtminstone till slutet av 50-talet.
 +
 
 +
Den Innehöll också ett flertal tidiga publikationer av importerade serier såsom "Pelle och Lisa" ("[[Snobben]]"), "Acke Andersson" ("[[Acke]]"), "Lilla Lulu" ("[[Lilla Lotta]]") m.fl. Några fick aldrig riktigt luft under vingarna; "[[Philanders]]", "Linda Lind", "[[Sportis]]" och "Mortimer". Vits-sidorna hade inslag av alster som var svåra att definiera om de var serier eller skämteckningar, medan till exempel "[[Dolly]]" och "[[Bibban]]" rönte en viss popularitet och publicerades också i några andra tidningar.  
  
 
I ''Fickjournalen'' gjorde även [[Jan Romare]] sin seriedebut med originalserien "[[Igelkotten Hubert]]" 1955.
 
I ''Fickjournalen'' gjorde även [[Jan Romare]] sin seriedebut med originalserien "[[Igelkotten Hubert]]" 1955.
 +
 +
Som seriekuriosa i Fickjournalen kan nämnas annonsen för tandkrämen Colgate, som i ett flertal tidningar på 50-talet var i form av en serie i söndagsstrip-format, som alltid började med någon som blev mobbad för sin andedräkt, och som efter att på slutet ha använt bemälde tandkräm inte längre mobbades, och yttrade något grötrim som berömde densamme.
  
 
{{stub}}
 
{{stub}}

Versionen från 9 oktober 2006 kl. 22.56

Fickjournalen från 1958

Fickjournalen, svensk ungdomstidning i miniformat från 1940-talet. Tidningen var bokstavligen i fickformat, någonstans mitt emellan A5 och A6. Innehållet var främst inriktat för tonårsflickor och omfattade filmstjärnereportage, musikresencioner och romantiska noveller. Utgivningen fortsatte åtminstone till slutet av 50-talet.

Den Innehöll också ett flertal tidiga publikationer av importerade serier såsom "Pelle och Lisa" ("Snobben"), "Acke Andersson" ("Acke"), "Lilla Lulu" ("Lilla Lotta") m.fl. Några fick aldrig riktigt luft under vingarna; "Philanders", "Linda Lind", "Sportis" och "Mortimer". Vits-sidorna hade inslag av alster som var svåra att definiera om de var serier eller skämteckningar, medan till exempel "Dolly" och "Bibban" rönte en viss popularitet och publicerades också i några andra tidningar.

I Fickjournalen gjorde även Jan Romare sin seriedebut med originalserien "Igelkotten Hubert" 1955.

Som seriekuriosa i Fickjournalen kan nämnas annonsen för tandkrämen Colgate, som i ett flertal tidningar på 50-talet var i form av en serie i söndagsstrip-format, som alltid började med någon som blev mobbad för sin andedräkt, och som efter att på slutet ha använt bemälde tandkräm inte längre mobbades, och yttrade något grötrim som berömde densamme.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!