Fickjournalen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Fickjournalen nr 12/1955 © Richters Förlag

Fickjournalen, svensk ungdomstidning i miniformat från 1940-talet. Tidningen var bokstavligen i fickformat, någonstans mitt emellan A5 och A6. Innehållet var främst inriktat för tonårsflickor och omfattade filmstjärnereportage, musikrecensioner och romantiska noveller och gavs ut av Richters förlag. Utgivningen fortsatte åtminstone till början av 60-talet.

Den Innehöll också ett flertal tidiga publikationer av importerade serier såsom "Pelle och Lisa" ("Snobben"), "Acke Andersson" ("Acke"), "Lilla Lulu" ("Lilla Lotta") m.fl. Några fick aldrig riktigt luft under vingarna; "Philanders", "Linda Lind", "Sportis" och "Mortimer". Vits-sidorna hade inslag av alster som var svåra att definiera om de var serier eller skämtteckningar, medan till exempel "Dolly" och "Bibban" rönte en viss popularitet och publicerades också i några andra tidningar.

I Fickjournalen gjorde även Jan Romare sin seriedebut med originalserien "Igelkotten Hubert" 1955.

Som seriekuriosa i Fickjournalen kan nämnas annonsen för tandkrämen Colgate, som i ett flertal tidningar på 50-talet var i form av en serie i söndagsside-format, som alltid började med någon som blev mobbad för sin andedräkt, och som efter att på slutet ha använt bemälde tandkräm inte längre mobbades, och yttrade något grötrim som berömde densamme.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!