Gråben och Hjulben

Från Seriewikin
Version från den 20 juni 2020 kl. 10.59 av Keffy (diskussion | bidrag) (→‎Serierna)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Gråben och Hjulben (orig. Wile E. Coyote and Road Runner), är en duo som debuterade i en serie "Looney Tunes"-filmer, och därefter också figurerat i en stor mängd tecknade serier.

Koncept

Prärievargen Gråben (Wile E. Coyote) bedriver en ständigt misslyckad kamp för att fånga den snabbfotade tuppgöken Hjulben (Road Runner), känd för sitt karakteristiska yttrande "beep beep". Jakten äger rum i ett kargt ökenlandskap, där Gråben ofta försöker ta hjälp av diverse prylar med firmanamnet ACME – vilket dock i regel misslyckas, med katastrofala följder för Gråben själv (i verkligheten springer dock en prärievarg betydligt snabbare än en tuppgök).

Serierna

Western Publishing

1958–1962 (14 nr) och 1966–1984 (105 nr) producerades serier med duon i huvudrollen av amerikanska Western Publishing, främst för serietidningen Beep Beep the Road Runner.

I dessa serier är konsekvent Hjulben ensam titelfigur, och medan filmerna, undantaget Hjulbens "beep beep", är dialogfria (även om Gråben ofta bryter fjärde väggen och kommunicerar med publiken via skyltar) har den tecknade serien ett mer replikrikt upplägg. Hjulben – som i denna version har "Beep Beep" som egennamn – hade dessutom sällskap av sin hustru Matilda och deras tre tuppgöksungar. Ytterligare en egenhet med serien var att tuppgöksfamiljen alltid talade på rim.

I den svenska översättningen av denna serieversionen översattes "Beep Beep the Road Runner" till "Beppy Skrangelben", och hans karaktäristiska läte stavades "bepp bepp". Vidare gick Gråben undernamnet Ville Varg, och de tre tuppgöksungarna kallades Skrangelbenen.

DC Comics

I och med att DC Comics på 1990-talet övertog produktionen har konceptet från filmerna präglat även serierna, som därmed blivit en pantomimserie.

Hyllningar och parodier

  • I Animal Man nr 5 (1988) berättar Grant Morrison och Chas Truog en hjärtskärande historia om en Wile E. Coyote-figur ("Crafty") som försöker undslippa sitt öde att dö om och om igen under de mest plågsamma former.