Skillnad mellan versioner av "Karikatyr"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(Stubbe med grundinfo)
 
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Serietermer]]
'''Karrikatyrer''' var en vanlig svensk beteckning på [[skämtteckning]]ar och [[serie]]liknande verk ur samma tradition under 1800-talet.
'''Karikatyr''' är en framställning av en persons karakteristiska drag eller hållning ett överdrivet sätt så att en skrattretande effekt uppstår. Används ofta i politisk och social [[satir]]. De groteska gestalter man kan finna i medeltida skulptur och Leonardo da Vincis fysionomiska studier hör till karikatyrens föregångare. Förutom användningen av karikatyrer i pressen på 1800-talet och 1900-talet har konsten utövats av bl.a. Honoré Daumier, Francisco de Goya, George Grosz och William Hogarth.


Termen togs även som titel för vissa verk under den tiden, dels [[Conny Burman]]s återkommande [[julalbum|julhäfte]] ''[[Karrikatyrer (Burman)|Karrikatyrer]]'', dels [[Bruno Liljefors]] konstbok ''[[Karrikatyrer (Liljefors)|Karrikatyrer]]''.
Ordet ''karikatyr'' har en tämligen invecklad etymologi. Det kommer av franskans ''caricature'' och italienskans ''caricatura'', som i sig härleds ur ''caricare'' "överlasta", "överdriva". Detta kommer i sin tur av senlatinets ''car(r)ico'' "lasta på en vagn", av latinets ''carrus'' "kärra".


En överdriven bild i syfte att nedvärdera och kränka en person eller företeelse kallas nidbild.
{{stub}}
{{stub}}

Versionen från 21 januari 2008 kl. 21.05

Karikatyr är en framställning av en persons karakteristiska drag eller hållning på ett överdrivet sätt så att en skrattretande effekt uppstår. Används ofta i politisk och social satir. De groteska gestalter man kan finna i medeltida skulptur och Leonardo da Vincis fysionomiska studier hör till karikatyrens föregångare. Förutom användningen av karikatyrer i pressen på 1800-talet och 1900-talet har konsten utövats av bl.a. Honoré Daumier, Francisco de Goya, George Grosz och William Hogarth.

Ordet karikatyr har en tämligen invecklad etymologi. Det kommer av franskans caricature och italienskans caricatura, som i sig härleds ur caricare "överlasta", "överdriva". Detta kommer i sin tur av senlatinets car(r)ico "lasta på en vagn", av latinets carrus "kärra".

En överdriven bild i syfte att nedvärdera och kränka en person eller företeelse kallas nidbild.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!