Långben

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Jan "Janne" Långben, Goofy på engelska, ursprungligen kallad Dippy Dog eller Dippy Dawg. På svenska har figuren även förekommit under namnen Jan Rissel och Moppe.

Långben är en seriefigur och tecknad filmfigur som startade som (och fortfarande är) en bifigur till Musse Pigg, men som senare även fick bära både serier, serietidningar och tecknade filmer på egen hand.

Tidig version av Långben från filmen "Mickey's Revue". Notera att den här figuren är en gammal hund med bockskägg. © Disney.

En föregångare till Långben fanns med i den svart/vita "Musse"-filmen "Mickey's Revue" från 1932, men den "riktige" Dippy gjorde sin entré på en söndagssida i dagspressen den 8 januari 1933, tecknad av Floyd Gottfredson.

Det första namnet som användes på figuren var som sagt "Dippy Dog", vilket snart blev "Dippy Dawg". Men internt hos Disneys medarbetare var han känd under namnet "the Goof" (byfånen), och efter hand kom smeknamnet att bli officiellt. I serietidningen Mickey Mouse Magazine kallades han 1935 för "Goofie", och strax därefter etablerades "Goofy" som hans officiella namn (även om namnet Dippy förekom vid enstaka tillfällen så sent som 1941.)

Långben och flickvännen Gullan av Manuel Gonzales ur dagsstrippen från 1971-07-11. © Disney.

Den knasige Långben blev snart den viktigaste "sidekicken" i Musse Piggs dagsstrippäventyr, och trängde i mångt och mycket bort figuren Horace Horsecollar (Klasse), som till dess var den som hade haft rollen som Musses vapendragare. Även i serietidningen Mickey Mouse (som startade 1952) hade Långben en framträdande roll. Med tiden slipades mycket av hans knasighet bort, och han blev en någorlunda kompetent (om än fortfarande något klumpig och trögtänkt) medhjälpare till Musse.

Under 1940-, 50- och 60-talen producerades en mängd tecknade filmer av Disney där Långben var stjärnan. Här skildrades han som en generisk figur vars bakgrund, yrke m.m. ändrades för att passa filmens förhållanden. Vanliga var filmer med historiskt tema eller sport-tema, samt historier där Långben spelade rollen som typisk medelklassman i en villaförort.

På 1960-talet introducerades Långbens superhjälte-alter ego Stål-Långben i Disneys serietidningar, liksom hans hyperintelligente brorson Gilbert.

Långben är fortfarande mäkta populär i de Europa-producerade Disneyserierna. I USA står han inte lika högt i kurs, även om tecknade tv-serier som "Goof Troop" i början 1990-talet ökade hans popularitet något och till med förärade honom en egen kortlivad serietidning, Goofy Adventures, utgiven av Disney Comics.

Långben på andra språk

Långben knaprar stål-nötter, av Paul Murry ur "The Strange Case of Dr. Syclocks". © Disney.
Språk Namn
Mini bulgarien.gif Bulgariska Гуфи (Gufi)
Mini danmark.gif Danska Fedtmule
Mini estland.gif Estniska Kupi
Mini finland.gif Finska Hessu Hopo
Mini frankrike.gif Franska Dingo, (Har hetat; Achille Nigaudot, Piloche och Goofie)
Mini grekland.gif Grekiska Γκούφυ (uttalas snarlikt engelska)
Mini italien.gif Italienska Pippo
Mini island.gif Isländska Guffi
Mini japan.gif Japanska グーフィー (Guufii)
Mini kanada.gif Kanadensisk franska Goofy, Cafard
Mini republiken kina.gif Kinesiska 高飞 高飛狗)
Mini latin.gif Latin Phillipule
Mini lettland.gif Lettiska Spruksts
Mini mexiko.gif Mexikansk spanska Tribilín
Mini nederlanderna.gif Holländska Goofy, Goofie
Mini norge.gif Norska Langbein, Goofy
Mini polen.gif Polska Goofy
Mini portugal.gif Portugisiska Pateta
Mini ryssland.gif Ryska Гуфи (Gufi)
Mini sapmi.gif Samiska Guhkesruoida
Mini serbien.gif Serbiska Шиља/Šilja
Mini slovakien.gif Slovak Goofy
Mini slovenien.gif Slovenska Pepe
Mini spanien.gif Spanska Goofy
Mini tjeckien.gif Tjeckiska Goofy
Mini tyskland.gif Tyska Goofy
Mini ungern.gif Ungerska Goofy