Skillnad mellan versioner av "Mall:Utvald"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 2: Rad 2:
'''Tove Jansson''' (född 9 augusti [[1914]] i Helsingfors, död 27 juni [[2001]] i Helsingfors) var en finlandssvensk barnboksförfattare, konstnär och serieskapare. Upphovskvinna till böckerna om Mumintrollen såväl som till serien "[[Mumin]]".
'''Tove Jansson''' (född 9 augusti [[1914]] i Helsingfors, död 27 juni [[2001]] i Helsingfors) var en finlandssvensk barnboksförfattare, konstnär och serieskapare. Upphovskvinna till böckerna om Mumintrollen såväl som till serien "[[Mumin]]".


Redan i de tidiga tonåren började Tove Jansson assistera sin mor, den kända illustratören Signe Hammarsten-Jansson (signaturen "Ham"), i arbetet med professionella illustrationsuppdrag. Till hennes egna först publicerade arbeten hörde den rimmade fabelserien "[[Prickinas och Fabians äventyr]]", som trycktes i sju avsnitt i tidningen ''Lunkentus'' 1929 då Tove Jansson var 15 år gammal. Under de följande decennierna skapade hon en mängd tidningsillustrationer, omslagsbilder och [[skämtteckningar]], framför allt för den politiskt konservativa skämttidningen ''Garm'' där även modern var en fast medarbetare. Här publicerade Jansson bl.a. skämtteckningar med politisk tendens; "...allra mest tyckte jag om att få vara svinaktig mot [[Adolf Hitler|Hitler]] och [[Josef Stalin|Stalin]]", hette det senare i en minnestext.<ref>[[Boel Westin]]: "[[Tove Jansson. Ord, bild, liv]]", Albert Bonniers förlag, Stockholm 2007, s. 110</ref> Det var också i ''Garm'' som den lilla signaturfigur som först kallades snork men sedermera [[Mumin|mumintroll]] för första gången dök upp 1943.
Redan i de tidiga tonåren började Tove Jansson assistera sin mor, den kända illustratören Signe Hammarsten-Jansson (signaturen "Ham"), i arbetet med professionella illustrationsuppdrag. Till hennes egna först publicerade arbeten hörde den rimmade fabelserien "[[Prickinas och Fabians äventyr]]", som trycktes i sju avsnitt i tidningen ''Lunkentus'' 1929 då Tove Jansson var 15 år gammal. Under de följande decennierna skapade hon en mängd tidningsillustrationer, omslagsbilder och [[skämtteckningar]], framför allt för den politiskt konservativa skämttidningen ''Garm'' där även modern var en fast medarbetare. Här publicerade Jansson bl.a. skämtteckningar med politisk tendens; "...allra mest tyckte jag om att få vara svinaktig mot [[Adolf Hitler|Hitler]] och [[Josef Stalin|Stalin]]", hette det senare i en minnestext. Det var också i ''Garm'' som den lilla signaturfigur som först kallades snork men sedermera [[Mumin|mumintroll]] för första gången dök upp 1943.


*[[Tove Jansson|Läs mer om Tove Jansson]]
*[[Tove Jansson|Läs mer om Tove Jansson]]
<br>
<br>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>

Versionen från 28 juli 2021 kl. 20.05

Tove Jansson med några av sina figurer från "Mumin". © upphovskvinnan.

Tove Jansson (född 9 augusti 1914 i Helsingfors, död 27 juni 2001 i Helsingfors) var en finlandssvensk barnboksförfattare, konstnär och serieskapare. Upphovskvinna till böckerna om Mumintrollen såväl som till serien "Mumin".

Redan i de tidiga tonåren började Tove Jansson assistera sin mor, den kända illustratören Signe Hammarsten-Jansson (signaturen "Ham"), i arbetet med professionella illustrationsuppdrag. Till hennes egna först publicerade arbeten hörde den rimmade fabelserien "Prickinas och Fabians äventyr", som trycktes i sju avsnitt i tidningen Lunkentus 1929 då Tove Jansson var 15 år gammal. Under de följande decennierna skapade hon en mängd tidningsillustrationer, omslagsbilder och skämtteckningar, framför allt för den politiskt konservativa skämttidningen Garm där även modern var en fast medarbetare. Här publicerade Jansson bl.a. skämtteckningar med politisk tendens; "...allra mest tyckte jag om att få vara svinaktig mot Hitler och Stalin", hette det senare i en minnestext. Det var också i Garm som den lilla signaturfigur som först kallades snork men sedermera mumintroll för första gången dök upp 1943.