P.A. Westrin

Från Seriewikin
Version från den 28 maj 2008 kl. 17.25 av Steamboat Willie (diskussion | bidrag) (Dåliga källor. Dåliga exempel. Bättre att ta bort det så länge.)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Pseudonym för Per Anders (1924–2003) och Maibritt Westrin (f. 1924), legendariska översättare av bl.a. Kalle Anka & C:o till svenska åren 1957–1981.

Per Anders Westrin arbetade som skolpsykolog när han på 1950-talet studerade pedagogik och psykologi vid Lunds universitet. Efter sin filosofie licentiatexamen har han främst arbetat som föreläsare och handledare i pedagogik vid universitetet. Han har också verkat som konstruktör av begåvningstester. Maibrit Westrin (f. 1924), var lektor i franska och romanska språk.

Signaturen "P.A. Westrin" stod i tidningen Kalle Anka & C:o för såväl Per Anders som hans hustru Maibrit Westrin. Tillsammans översatte de alla serier i tidningen under 25 år. Men Maibrit ville, av hänsyn till sin akademiska karriär, inte skylta med sitt namn. Per Anders översatte främst från engelska och danska, Maibrit från italienska, varefter de gemensamt granskade och bearbetade den svenska språkdräkten. (Originalmanus på franska, holländska, norska och tyska förekom, men sällan.) Fram till 1965 stod det inte "översättning" utan "bearbetning: fil. lic. P.A. Westrin" i tidningens ackreditering och det stämmer lika bra med arbetet: det handlade inte om ordagrann översättning utan om en kreativ, ibland mycket fri, omgestaltning av seriernas repliker och handling. (När Kalle Anka till exempel besökte Alaska i det amerikanska originalet ändrades landet till Grönland för nordiska serieläsare.) Utöver serierna översatte de också en del specialartiklar och redaktionellt material.

Makarna Westrin var inte bara anonyma översättare utan även en garanti för hög kvalité och ett viktigt försvar mot moralpaniken som denna brasklapp från Kalle Anka & C:o nr 19/1964 visar.

"För den svenska bearbetningen svarar universitetslektorn, fil. lic. Per Anders Westrin, själv framstående psykolog och pedagog."

© Egmont

Källor

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2008-05-28, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:P.A. Westrin.