Raymond Macherot

Från Seriewikin
Version från den 20 september 2018 kl. 13.24 av Wakuran (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Raymond Macherot (30 mars 1924–26 september 2008)[1], även känd under pseudonymen Zara. Belgisk serieskapare och upphovsman till bland annat "Clifton", "Sibyllina" och "Klorofyll".


Biografi

Macherot föddes i Verviers 1924. Sitt första arbete hade han som lokalreporter på en dagstidning. Han gjorde även teckningar till tidningen Pan, dessa signerade han Zara.

1952 fick han anställning på Le Journal de Tintin och Lombards studio. Hans första arbete där var en serie i realistisk stil. Det var dock med Klorofylls äventyr som Macherot skulle få sitt stora genombrott, 1954 publicerades de första sidorna av serien. Macherot fortsatte teckna "Klorofyll" fram till 1963. Efter det har många andra serieskapare ägnat sig åt serien; Pierre Guilmard , Hubuc , Dupa och Walli.

Han skapade också den kända serien "Clifton", om en brittisk privatdetektiv, scoutledare och pensionerad officer. Han skrev och tecknade tre episoder själv. Därefter har Jo-El Azara, Turk och Bédu arbetat med serien.

"Chaminou" av Raymond Macherot. © S.E.P.P.

1964 lämnade Macherot tidningen Tintin för att börja arbeta på den konkurrerande Le Journal de Spirou. Tidningen Spirou vände sig till yngre barn och Macherots första serie för tidningen, "Chaminou", upplevdes för våldsam. Istället skapade han en serie i samma stil som "Klorofyll", "Sibyllinas äventyr", som han fortsatte han med fram till sin pensionering på 1990-talet.

På 1970-talet samarbetade Macherot med författaren Raoul Cauvin och gjorde serien om katten Manfred. Macherot har också medverkat som enbart författare för ett flertal serier i tidningen Spirou.

1989 gjordes ett nytt försök med kattagenten Chaminou. Förutom Macherot deltog Denis Bodart, Yann och Olivier Saive i arbetet. Under 2005 började Macherot och André Taymans arbeta på nya äventyr med "Sibyllina".

Macherot var enligt många en mästare i poetiska och satiriska djurserier. Samhällskritiken är ofta skarp, och berättelserna och karaktärerna är mångbottnade.

Raymond Macherot avled 2008.

Sibyllina och maken Filibom ur "Sibyllina och den lilla cirkusen" av Raymond Macherot. © Carlsen Comics.

Mer om Raymond Macherot

Böcker

Artiklar

  • "Sibyllina & Klorofyll, fabler för vuxna", Hans Norrby. Bild&Bubbla 4/1981.
  • "R. Macherot", Hans Norrby. Bild och Bubbla 4/1981.

Externa länkar

Fotnoter

  1. Jean-Claude Vantroyen: "Sibylline orpheline : Macherot est mort", i Le Soir, 26/09/2008, artikeln on-line (URL läst 2008-10-05)